1902 YILI MECLİSİNDEN HOLLANDA’YA DERS

2017-03-14 10:06:58
1902 YILI MECLİSİNDEN HOLLANDA’YA DERS

Edirne Belediye Başkanı, Tarihi Edirne Belediye Binası’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırladı. Hollanda’nın tutumunu kınayan Başkan Gürkan, 1902 meclisini örnek gösterdi. Bakan Çavuşoğlu’na tarihi binanın duvarında yer alan tabloyu işaret eden Gürkan, “12 meclis üyesinin 6’si gayrimüslim; Hollanda Başbakanı Sayın Mart Rutte, gelsin bu tabloyu görsün” dedi.

Bir takım ziyaretlerde bulunmak için Edirne’ye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Tarihi Edirne Belediye Binası’nda bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu ile bir süre sohbet eden Gürkan, daha sonra Bakan Çavuşoğlu’na Tarihi Belediye Binası’nı gezdirdi.

Belediye Meclis Salonu’nda bulunan 1902 yılındaki belediye meclisinin tablosunu Bakan Çavuşoğlu’na gösteren Gürkan, tablo hakkında bilgi verdi.

1902 yılında belediye meclisinde 12 meclis üyesinin yer aldığını anlatan Gürkan, “Ortada Belediye Başkanı Dilaver Beyin yanında ve arkasında 6 Müslüman, 6 gayrimüslim belediye meclisi üyesi;  İstefan (Rum), Çividi (Bulgar), Yorgi ‘Romen), Ropen (İtalyan), Benarona (Ermeni), Varilahi (Musevi) ve Hüseyin Akif, İhsan, Ahmet, Hüseyin, Albay Nazif, Dr. Cemil beyler. Aslında bu tabloyu gelip Hollandalıların görmesini isterim ben. Gelip görsünler Osmanlı nasıl bir medeniyetmiş, neleri içinde barındırmış, kimlere söz vermiş” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bulunduğu aracın durdurulması nedeniyle Hollanda makamlarını bir kez daha kınayan Gürkan, “Osmanlı, benim inancım, benim kültürüm, benim kökenimden dememiş, ayrıştırmamış, aksine birleştirmiş. Bu tablo, Osmanlı’da herkesin söz hakkı olduğunu kanıtlayan bir tablodur. Birleştiriciliğin, kültürel anlamda bir araya gelmenin, insan haklarına değer vermenin en somut göstergesi de bu tablodur. Hollanda Başbakanı Sayın Mark Rutte gelsin bu tabloyu görsün” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ise, Gürkan’ın bu sözleri üzerine tebessüm etti. Daha sonra Çavuşoğlu, Atatürk Odası’nı da gezdi.