“5 İLE 10 YAŞLARINDAKİ BİR ÇOCUĞU DAHİ YADA MÜHENDİS YAPABİLİRSİNİZ”

Edirne Akademi kadrosuna dahil olan dünyaca Ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in yetiştirdiği ve kendine has yöntemleriyle ‘Dahi Beyin Cerrahı’ olarak bilinen; ünlülerin doktoru Prof. Dr. Mehmet Emin Özyurt, “5 ile 10 yaşlarındaki bir çocuğu dahi yada mühendis yapabilirsiniz, IQ’su çok önemli değil” dedi.

2018-04-05 08:50:08
“5 İLE 10 YAŞLARINDAKİ BİR ÇOCUĞU DAHİ YADA MÜHENDİS YAPABİLİRSİNİZ”

Medya, İnsan Hakları, Demokrasi gibi birçok farklı konuda eğitimler düzenleyen Edirne Akademi; kadrosuna alanında uzman bir isim daha ekleyerek; hocaların hocası olarak bilinen, ünlü Beyin Cerrahi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özyurt’u Edirneliler ile buluşturdu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özyurt, ilk olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Başkan Gürkan, Prof. Dr. Mehmet Emin Özyurt’u Edirne’de görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, Özyurt’a 118 yıldır belediye binası olarak kullanılan tarihi binayı ve Atatürk Odası’nı gezdirdi, Edirne’de gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özyurt, daha sonra Edirne Akademi’de  “Nörobiyolojik Açıdan İnsan Beyni ve Kişisel Gelişim” konusunda deneyimlerini Edirne Akademi öğrencileri ile paylaştı.

1600’lü yıllardan sonra bilimin daha da önem kazandığını ifade eden Prof. Dr. Emin Özyurt, düşüncelerin tanrı eksenliden, insan eksenliye dönüştüğünü söyledi. Bu tarihten itibaren anormal din karşıtı düşüncelerin ortaya çıkmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Özyurt, insanların duygusallıktan çıkıp maddeci olmaya başladıklarını söyledi. Özyurt, “5-10 yaş arasında yaptığınız her şeyle beyninizi plastikliyorsunuz.   5-10 yaşındaki bir çocuğun kafasını bir terör örgütü mensubu yapabilirim, bir mühendis, bir dahi yapabilirim. IQ’su çok önemli değil. Psikolog John Broauds Watson, ‘Bana 6 tane bebek verin. 2 tanesini mühendis, 2 tanesini dahi, 2 tanesini katil yapayım’ diyor. Koşullu öğretme ile yapıyor. Mesela John Broauds Watson’ın beyaz fare deneyi var. Hiç beyaz fare görmeyen çocuk tavşan sanıp, seviyor ama bir süre sonra tam tavşanı sevecekken, çekiç ile tenekeye vuruyor. Anormal bir gürültü çıkıyor. Bunu birkaç kez tekrarlıyor. Çocuk daha sonra fareyi görür görmez ağlamaya başlıyor. Beyini gençken istediğiniz gibi yoğurabilirsiniz. Beyni yoğururken ahlaki değerler eksik olduğu için dünya ve Türkiye çok ciddi yozlaşma içinde. İkili ilişkilerdeki verilen sözlerin tutulmaması, ticari ilişkilerde verilen borçların ödenmemesi hep bunlarla ilgili. Özellikle 8 ve 9 yaşta soyut kavramları da algılamaya başladığı için çocuğu nasıl terbiye ediyorsanız, öyle yetişir” diye konuştu.

Beynin hareketler için kasları kontrol ettiği, görüntü ve sesler algıladığı, hatıralar, duygular ve konuşmayı gerçekleştirdiği ayrı merkezleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Emin Özyurt, beynin merkezleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Beyinin gri cevher ve beyaz cevher olarak ikiye ayrıldığı anlatan Prof. Dr. Emin Özyurt, “Beyne gelen oksijenin yüzde 95’ini gri cevherin geriye kalan yüzde 5’ini de beyaz cevherin kullandığını söyledi. Gri cevherin beyine oranı ne kadar yüksekse IQ’de o oranda yüksek olur. Kişilik bozukluklarından gri cevherde ciddi eksiklikler saplanır. Kronik alkol içicilerinde gri cevherin azalması alkole verilen tipik bir yanıttır. Haftada bir, iki defa alkol alanlarda değil de alkolü çok içenlerde gri cevher etkileniyor. Çocukluktan itibaren gelişmeye başlayan beynin gri cevheri, beynin düşünen kısmıdır. Ortalama insan beyninin yüzde 77 ile yüzde 80’i sudur. İnsan beyni çok miktarda su ile dolu olduğu için berraklaşmış bir jöle kıvamındadır. Her 4 dakikada bir kandan beyne girip çıkan su miktarı yaklaşık 3.8 litredir. Günde herkesin 2 litreye yakın sıvı tüketmesi lazım” dedi.