663. KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ AĞA KARŞILAMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, bu yıl da büyük bir coşkuyla başladı. Kırkpınar tarihinin 4 altın kemere sahip ilk ağası, Ağaların Ağası Seyfettin Selim 'Ağa Karşılama Töreni' ile karşılandı.

2024-07-05 14:04:10
663. KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ AĞA KARŞILAMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Edirne Belediyesi organizasyonu ile düzenlenen 663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağa Karşılama Töreni ile başladı. Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş,  Edirne Milletvekilleri Ahmet Baran Yazgan ve Ediz Ün, İlçe Belediye Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen tören, Selimiye Meydanı'nda görkemli bir şekilde yapıldı. Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın karşılama töreninde yaptığı konuşmada,

“663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağa Karşılama Töreni’mize hoş geldiniz. Öncelikle, Cumhuriyetin Kalesi Edirne’mizde, bir cumhuriyet kadını olarak huzurlarınızda bulunmamın yegâne sebebi olan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum.

Ata sporumuz Kırkpınar’ı yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için birlikte mücadele ediyoruz. Birlikte de mücadele etmeye devam edeceğiz. Fahri hemşehrimiz, 4 altın kemerin ebedi sahibi Edirne’miz için birçok hizmette bulunan ağamız Seyfettin Selim, şehrimize hoş geldiniz.

Öncelikle, eğitime verdiği desteklerden dolayı Kırkpınar Ağamız Seyfettin Selim’e çok teşekkür etmek istiyorum. Bir taraftan da şunu belirtmek istiyorum. Ağamız, bir elinin verdiği diğer el görmez üslubundan gelerek şehrimizde birçok vatandaşımıza dokundu. Bunları kimse bilmez ama ben sizlerin adına da kendisine çok teşekkür ediyorum.

Kırkpınar Edirne’mizin düğünü, Kırkpınar Edirne’mizin en büyük festivalidir. Festivalimizde Türkiye’nin dört bir yanından gelen güreşçilerimizle ve misafirlerimizle bir arada olacağız. Ben buradan bir kez daha tüm güreşçilerimize başarılar diliyorum. Misafirlerimizin, Edirne’de keyifli anlar geçirmelerini diliyorum. Bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize ve çalışmalarımızda bizlere destek olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanımız İbrahim Türkiş’e ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonumuza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sonrasında sözü alan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanımız İbrahim Türkiş ise,

“Düzenlediğimiz 663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’mizde yeni bir formatıyla kaşımızda olacak. Bu sene ilk kez Kırkpınar seçilmiş sporlardan oluşacak. Çok daha güzel, çok daha özel bir organizasyon yaşayacağız. İnşallah son 40 yılın en güzel Kırkpınar’ını gerçekleştireceğiz” dedi. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise dualı çayırda güreşecek tüm pehlivanlara başarılar diledi.

Kırkpınar Davul-Zurna ekibi eşliğindeki kortej, tarihi meydanı dolduran kalabalığın alkışları arasında ilerledi. Ağa Seyfettin Selim'in karşılanmasıyla başlayan tören, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na kadar yürüyüşüyle devam etti.

Atatürk Anıtı'nda yapılan çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından; Beyazıt Sansı tarafından bestelenen Kırkpınar Marşı, Merhum Beyazıt Sansı'nın oğlu Seven Sansı tarafından muhteşem bir performansla seslendirdi. Buradaki törenlerin ardından pehlivanlar mezarlığında Kırkpınar’ın efsanevi güreşçileri, Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin'in mezarları ziyaret edildi. Karanfiller bırakıldı ve pehlivanlar dualarla anıldı.