ASANSÖRLERE SIKI TAKİP

Edirne Belediye Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında şehir merkezindeki tüm yapılarda bulunan asansörlerin denetlenmesi çalışmasının protokolü imzalandı.

2018-08-03 09:51:13
ASANSÖRLERE SIKI TAKİP

Edirne Belediye Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında şehir merkezindeki tüm yapılarda bulunan asansörlerin denetlenmesi çalışmasının protokolü imzalandı.

4 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan, “Asansör Periyodik Yönetmeliği”, kent merkezindeki asansörlerin denetiminden sorumlu idare olarak Edirne Belediyesi’nin periyodik kontrolleri, uygulayıcı Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarından birine yaptırması gerekiyor. Bu kapsamda Edirne Belediyesi’de, Türkiye Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi ile asansörlerin denetimi için protokol imzaladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, protokol kapsamında yapılacak denetimlerin halkın can güvenliği ile doğrudan ilgili olduğunu söyledi. Yönetmelik kapsamında idare olarak bu denetleme yetkisini Türkiye Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’ne verdiklerini belirten Gürkan, bu zamana kadar yapılan uygulamalar sonucunda şehir merkezindeki asansörlerin periyodik olarak sıkı bir şekilde denetlendiğini ve asla taviz verilmediğini ifade etti. Gürkan, “Maalesef ülkemizde ölümle sonuçlanan asansör kazaları meydana geliyor. Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak için var ancak denetlemediğiniz teknoloji bir süre sonra insanın yaşamına da mal oluyor. Yönetmeliğin uygulamaya başladığı yıldan bu yana denetimler düzenli ve planlı olarak devam etti ve ediyor. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için bütün kararları ve kuralları uygulayacağız” dedi.

Protokol kapsamında Türkiye Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Asansör Kontrol Merkezi, şehirdeki tüm asansörlerin periyodik kontrollerini yapacak. Kontroller sonucunda güvensiz olarak nitelendirilen Kırkmızı Etiket, kusurlu olarak nitelendirilen Sarı Etiket, hafif kusurlu olarak nitelendirilen Mavi Etiket ve kusursuz olarak nitelendirilen Yeşil Etiket düzenlenecek. Kontrollerde kırmızı etiketli durumda olan binalara 60 gün, sarı etiketli binalara 120 gün, mavi etiketli binalara da 1 yıl süre verilerek gerekli düzenlemelerin yapılması istenecek. Son kontrollerde bu düzenlemelerin yapılmaması durumunda o binalardaki asansörler mühürlenecek ve bina sorumluları hakkında yasal işlem yapılacak.

Protokolde, Edirne kent merkezinde 2251 adet asansörlü bina bulunduğu, 2018 yılı başından bu zamana kadar yapılan kontrollerde, 679 asansörün kontrol edildiği ve bunlardan 209’unun kırmızı etiket, 327’sinin mavi etiket, 1’inin sarı etiket ve 142’sinin yeşil etiket ile kaydedildiği, gerekli düzenlemeleri yapmayan binalardaki 96 asansörün mühürlenerek işlem dışı bırakıldığı da belirtildi.

Bu arada yönetmelikte yapılan düzenleme kapsamında, asansör kontrollerini yaptıracak bina sorumlularının ödeyeceği ücretler de yeniden belirlendi. Buna göre 0-5 kat arası kontroller için 188,30.-TL + KDV, 6-10 kat arası için 213,40.-TL + KDV, 11-15 kat arası için 251.-TL + KDV ve 16-20 kat arası için de 301,10.-TL + KDV ücret alınacak.