BARIŞ, SAĞLIK, BEREKET, KARDEŞLİK İÇİN

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava- Hıdırellez Şenlikleri; binlerce kişinin dileklerini Tunca Nehri’ne atmaları ile devam etti.

2018-05-06 17:47:59
BARIŞ, SAĞLIK, BEREKET, KARDEŞLİK İÇİN

Cumartesi Günü Kakava Ateşi’nin yakılması ile başlayan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri; her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla başlayan Kakava- Hıdırellez Şenlikleri, Pazar günü sabaha kadar Tunca Nehri kıyısında devam etti. Binlerce kişi sabahın ilk ışıkları ile birlikte Tunca Nehri'ne akın ederken; evlenme çağına gelen genç kızlar ise en güzel elbise ve gelinliklerini giyip nehir kenarına gelerek göbek attı. Sarayiçi’nde toplanan çok sayıda ziyaretçi davul-zurna eşliğinde eğlenerek baharın gelişini kutladı. Ardından da getirdikleri kağıtlara dileklerini yazanlar, bunları Tunca Nehri’ne attı. Şafak sökmeden başlayan etkinlikler; güneşin doğuşuna kadar davul zurna eşliğindeki eğlenceyle devam etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yıl her zamankinden daha kalabalık bir grubun şenliklere katıldığını söyleyerek, “Herkesin bu Hıdırellez sabahında tek bir amacı var. Edirne’den tüm dünyaya barış, dostluk yayılsın, bereket yayılsın onu arzu ediyoruz dedi ve “Barış, Sağlık, Bereket, Kardeşlik” yazılı çiçeği müzik eşliğinde nehire bıraktı.

“KUTLAMALARA REKOR KATILIM”

Bin 400 yıllık Roman Geleneğini her yıl yaşattıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı açıklamada kutlamalara katılımda rekor kırıldığını belirterek “Bu yıl daha rakamları tam almadık ama 60 binin çok üzerinde olduğu söyleniyor. Benim kişisel tahminim de 80 bin civarında, bu bütün zamanların rekoru. Tabiki bu kadar büyük bir katılımda eksiklikler, aksaklıklar vardır ama arkadaşlar 2 gündür sahadalar, eksiklikleri tespit ediyorlar. Seneye daha da güzel, farklı etkinliklerle insanlara daha nitelikli hizmetler sunarak bu geleneği sürdüreceğiz” dedi.

Sarayiçi Er Meydanı’ndaki etkinlikler dilek ağacına dileklerin bağlanması, dileklerin nehire atılması ve Edirne Belediyesi tarafından vatandaşlara çay ve simit ikram edilmesinden sonra sona erdi.

“ DÜNYADA AKAN BÜTÜN KANLAR DURSUN İSTİYORUZ”

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen Kakava-Hıdırellez Şenlikleri öğlen saatlerinde Saraçlar Caddesi’nde yumurta kırımı ve niyet çekilişi ile devam etti. Saraçlar Caddesi’ndeki etkinlikler Edirne Belediye Bandosu’nun konseriyle başlarken; Edirne Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu da vatandaşlara eğlenceli dakikalar yaşattı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı açıklamada; Hıdırellez’in Edirnemize, ülkemize, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan o büyük millete hayırlı uğurlu olmasını, bereketler getirmesini dilediğini belirterek şunları kaydetti; “Bugün Edirne’de tüm insanlara şunu haykırmak istiyoruz. Dünyadaki tüm insanlar eşittir. Tüm insanlar kardeştir. Dün burada yaktığımız bin 400 yıllık Kakava- Hıdırellez Ateşi bütün insanlığa barış getirsin, sevgi getirsin huzur getirsin, mutluluk getirsin, aşk getirsin. Dünyada akan bütün kanlar dursun istiyoruz. Bugün 6 Mayıs. 1972’de hayatlarının baharındayken, gencecikken, bir fidanken, dönemin zulmüyle zalimleriyle ipe gönderilen Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i saygıyla, minnetle, rahmetle yad ediyoruz. Işıklar içinde yürüsünler. Ruhları şad olsun”.

Daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; gelen konuklara Cumhuriyet Devrimleri’ni sonuna kadar kollamış olan ve Kurtuluş Savaşı’nın Atatürk’ten sonra asıl mimarı olan kadınlarımızdan bir temsilci isteğini belirterek; şenliklere katılanlar ile birlikte yumurta kırımı gerçekleştirdi; bir küpten Hıdırellez niyeti çekti ve vatandaşlara okudu.