BELEDİYENİN 64 MİLYON TL ALACAĞI VAR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediyenin piyasadan 64 milyon TL su ve vergi borcu alacaklarının bulunduğunu belirterek, “Belediye olarak, piyasaya olan borcumuz ise 61 milyon TL. Alacaklarımız ile borçlarımızı kıyasladığımızda artıya geçiyoruz” dedi.

2018-05-07 13:49:15
BELEDİYENİN 64 MİLYON TL ALACAĞI VAR

 

Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nın II. Birleşimi; Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 2017 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı, Yönetim Dönemi Hesabı, Taşınır Kesin Hesabı ve İcmali görüşülerek; oy birliğiyle Plan ve Komisyonu’ndan geldiği şekilde kabul edildi.

Belediye Meclisi’nde konuşan Başkan Gürkan, rakamların yalan söylemeyeceğini ifade ederek, “Edirne Belediyesi bütçe anlamında çok güçlü bir belediye değil. Kamudan, İller Bankası’nda gelen para dışında da kamusal bir kaynaktan aktarılan bir para da olmadı. En azından benim dönemimde. Olsa iyi mi olurdu? İyi olurdu. Rakamlara baktığımızda, oranlara baktığımızda en temel sıkıntımız tahsilat. Net tahsilat gerçekleşme oranı 2011 yılında yüzde 71; 2012 ve 2013 yılında yüzde 76, 2014 yılında 79, 2015 yılında yüzde 85, 2016 yılında yüzde 83 ama 2017 yılında yüzde 65. Ciddi bir düşüş var. Burada bizim mi bir eksiğimiz var? Diye tanıdığım bütün belediye başkanlarıyla görüştüm. Bir tek büyükşehirlerde, metropollerde tahsilat oranı yüksek. Yüzde 65 net tahsilat oranı bize yetiyor mu? Yetmiyor. Geçmiş 15 yıldan bir alacak söz konusu. 2016’dan 2017’ye devreden alacak miktarı; 48 milyon 123 bin TL. 2017’den 2018’e devreden alacak miktarı ise; 64 milyona ulaşıyor. 64 milyon bizim için çok büyük rakam. Bizim görevimiz bunları tahsil etmek ama yasaların izin verdiği ölçüde” dedi.

YÜZDE 50’Sİ DAHİ RAHATLATIR

 Yasalardan dolayı birçok tahsilatı gerçekleştiremediklerini belirten Gürkan, “64 milyonluk bir alacak; şu koltukta kim olsa ilk olarak bu parayı tahsil etmek ister. Yüzde 50’sini dahi alsak, bizi çok ciddi rahatlatır. Borçlarımızla; alacaklarımıza baktığımızda sıfır, hatta artı durumdayız. Bu da bizim bütçe hakimiyetine sahip olduğumuzu gösterir” diye konuştu.

Giderlerin kesinleşme oranı hakkında da bilgi veren Gürkan, “Giderlerin kesinleşme oranı 2011 yılında yüzde 77, 2012 yılında yüzde 84, 2013 yılında yüzde 86, 2014’te yüzde 77, 2015 yılında yüzde 83, 2016 yılında yüzde 85, 2017 yılında yüzde 68. Yani 17 puanlık bir düşüş var. Niye böyle; çünkü gelirlerimizdeki tahsilatlar düştükçe; giderlerde de bir kısıtlamaya gidilmiş. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya çalışmışız. Alacaklarımızı tahsil edebilmek çok önemli. Kesinleşen net tahsilat rakamları 2011 yılında; 80 milyon 603 bin, 2012 yılında; 96 milyon 443 bin, 2013 yılında; 106 milyon 77 bin, 2014 yılında; 116 milyon, 2015 yılında 138 milyon, 2016 yılında; 155 milyon; 2017 yılında da; 162 milyon 902 bin TL.   Elbette alacaklı devlet alacaklı bırakmaz. Ama hem dünyada hem ülkemizde çok ciddi bir ekonomik kriz var. Bizde bununla baş etmeye çalışıyoruz. Buda bizi hizmet vermek anlamında çalışanların maaşlarını ödemek anlamında etkiliyor” dedi.

BU TOPLUMSAL BARIŞI KORUMA ÇABASI; VİCDANIMA ANLATAMAM

 Belediye personelinin maaşlarıyla da ilgili açıklama getiren Başkan Gürkan, “Sosyal medya üzerinden herkes bir şeyler söylüyor. 2017 Ekim Ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur. Ama bu güne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir. Mevcut belediyelerin yüzde 30’u geçtiğimiz ay memur maaşlarını ödeyemediler. Taşeronları bırakın, memur maaşlarını ödeyemediler. Ve bu suçtur. Bu mazeret mi? Değil ama kıyaslama için bilginize sunuyorum. 7 Nisan 2014 yılında 980 adet taşeron işçi vardı. 696 Sayılı KHK çıktığında emekli olup, ayrılanlar haricinde bin 21 müracaatla başvuru sürecini kapattık. 41 kişi, 4 yılda alım yapmışsız. Yaklaşık 400 civarında kadrolu, memurumuz var. Bunları da eklediğinizde bin 400 kişilik bir çalışanımız var. Başkan niye sen bunları işten çıkarmadım; ben bunu vicdanıma anlatamam. Toplumsal barışı da koruma çabasıdır bu. Bu insanların ellerinden ekmeklerini alırsanız, zor durumdayız diye toplumsal barışı sağlayamayız. Bu yüzden isçi çıkarmaya gitmedik. İşini yapmayanlar hariç. İşini yapmayanları bugün itibariyle de çıkarmaya devam edeceğiz. Kadrolu, şirket, memur olması da bir şey ifade etmez. İşini yapmayanı da çıkarma durumuna sahibiz. Memur arkadaşlarımız her ayın 15’nde, bir önceki maaşlarını peşin alıyorlar yasa gereği. İşçiler, kadrolu işçiler  çalışılmış maaşlarını alıyor. Taşeron işçi arkadaşlarımız; bir ayı çalıştıktan sonra 1 sonraki ayı almaya hak kazanıyorlardı. Eski düzen buydu. Şimdi yeni sistemle bir düzenleme bekliyoruz ama netleşmedi. Bazı kurumlar 15’inden 15’ine ödemeye döndüler. Bizde bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz ama henüz bir  yasal zemin oluşmadığı için faaliyete geçmedik. Sabıka kaydı olan arkadaşlarımızı alamadık, onları da çıkardığımızda 969 arkadaşımız sınava girdi, sınavı kazandı ve 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren belediyenin şirketinde çalışmaya başladılar. Nisan maaşını hakkettiler. Onların Nisan maaşlarını Mayıs ayında ödeyeceğiz. Kadrolu memur ve kadrolu işçilere hiçbir borcumuz yok. Taşeron diye tanımladığımız; şuanda da belediye şirketimizin personeli olan 969 arkadaşımıza 100 ile 150 arkadaşımızın Şubat maaşı var: mart maaşı ödenen 200 kişi kadar. İşçinin maaşını gününde ödememek hiçbir mazereti kabul etmese de birçok belediyeden daha iyi durumda olduğumuz aşikar. Ama bazı çevreler tarafından sistematik olarak; maaş ödemiyor diye bir takım oluşumlar ortaya çıkarma gayreti var. Biz o işçileri onlardan daha fazla düşünüyoruz. Bütün yasal sorumluluğu da bizde. 4 yıldır da maaşlarını ödedik” dedi.      

 ‘Personele maaş ödenmiyor, başkan ve meclis üyeleri geziyor’ tarzındaki sosyal medyada dolaşan söylemlere de değinen Gürkan, “Brüksel’e, AB’nin en yetkili organının daveti üzerine gittim. Ve benden önce hiçbir Edirne Belediye Başkanı’nın gitmediği anahtar konuşmacı olarak gittim. Avrupa Bölgeler Komitesi’nde bir konuşma yaptım, Edirne’yi anlattım. Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ile bire bir görüştüm. Edirne’ye davet ettim. Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz, Edirne’de olacak. Anahtar konuşmacı olarak çağrılmam nedeniyle uçak biletim, otel ücretim ve diğer masraflarım AB tarafından ödenmiştir. Daire müdürü ve meclis üyeleri arkadaşlarımın Urfa ziyareti için kendilerinden belediyeden teklif gelmiştir, tek kuruş belediye tarafından ödenmemiştir, hepsi kendi cebinden ödemiştir. Ama Edirne’nin geçmişinde bu tür giderlerin belediye bütçesinden karşılanması, bazı müteahhitlere yüklenmesi gibi alışkanlıkları olduğu için herkes kendi gibi biliyor karşısındakini. Ama o kendi gibiler, bu dönem yok. Bu dönem belediye başkanının oğlu ve kızı  belediyeye hiç gelmez, belediye müdürleri ve müteahhitler ile hiç tanışmaz. Belediye’nin hiçbir müteahhitti ile belediye başkanını kızı ve oğlu bir çay dahi içmemiştir. Tanımazlar birbirlerini çünkü. Böyle yapan var mıdır? Geçmişte var mıdır? Bilmiyorum. Geçmişte olmuş mudur bilmiyorum? Kimseyi suçlayamam” dedi.

Gürkan, ‘64 milyon alacak, 61 milyon TL borcumuz var. Bunu tahsil etmek zaman istiyor ama artı durumdayız da diyebiliriz’ diyerek, “Edirne Belediyesi olarak tarihte ilk defa belediye arsasını benzin istasyonu olarak plana işledik, tescilledik ve şimdi onları satıp, oradan doğacak rantı belediye kasasına koyacağız” şeklinde konuştu.