DEV PROJEDE SONA DOĞRU

2017-06-08 10:23:44
DEV PROJEDE SONA DOĞRU

GÜRKAN, ANKARA GÖRÜŞMESİ DEĞERLENDİRDİ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Ankara’ görüşmesini değerlendirdi. Gürkan, Müezzinoğlu’ndan destek sözü alan ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin en yakın zamanda başlayacağını söyledi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Milletvekili Rafet Sezen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nu ziyaret ederek, ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ hakkında destek istedi. Bakan Müezzinoğlu’nun bu proje sıcak bakmasının ardından Başkan Gürkan, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Ankara ziyaretini ve söz konusu projeyi değerlendirdi.

Edirne Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Gürkan, “Son 2 yıldır çok yoğun bir şekilde üzerinde çalıştığımız ve Mayıs Ayı’nda da Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ni Bakan Müezzinoğlu’na takdim ettik.  Bu projeyi Bakan Müezzinoğlu ile yaklaşık bir yıl önce konuşmuştuk; ‘Proje tamamlandığında tekrar değerlendirelim. Söz konusu Edirne ve Selimiye olunca elbette ki destek vereceğiz’ demişti. Dün bizi büyük bir sıcaklıkla karşıladı. Kendilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Ankara’da finansla ilgili bir takım görüşmeler yapacaklar. Teknik tarafları var; kaynağı, nereden, nasıl alınacağı ile ilgili” ifadelerine yer verdi.

HİZMET EDİRNE’YE TÜRKİYE’YE   

Söz konu projenin el birliğiyle hayata geçirileceğini anlatan Gürkan, “Yapılacak olan hizmet Edirne’ye ve genelinde de Türkiye’ye yapılacak bir hizmet. Kimin yaptığının da benim acımdan bir önemi yok. Sayın Müezzinoğlu ve Rafet Sezen açısında da sorun değil; hükümet mi yaptı, belediye mi yaptı? Sonuçta bu hizmet Edirne’ye, Selimiye Camii’ne yapılacak. Bu projeyi el birliğiyle gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Finansal desteğin bir ay içinde sonuçlanacağını anlatan Gürkan, projeyi ise bir yıl içinde tamamlamak istediklerini söyledi. Gürkan, söz konusu projeyle Selimiye Camii’nin daha görkemli bir şekilde ortaya çıkacağını, Selimiye’nin etrafındaki nahoş görüntülerin ise ortadan kalkacağını belirtti.

Projenin iki aşamadan oluştuğunu anlatan Gürkan, “İkinci aşaması sonradan çıkmıştı. Yemiş Kapanı Hanı kazısı vardı. 2012 sonları gibi; Selimiye yarışma projesi kurula gittiğinde, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu; buradan bir hanın varlığından söz edildiğini belirterek, sondaj kazısı istiyor. Sondaj kazısı yapıldığında da han temellerine rastlanıyor. Bunun üzerine koruma kurulu, sondaj kazısının kurtarma kazısına dönüştürülmesini istemiş, belediye buna itiraz etmişti. Konu Ankara’ya kurula gitmiş ve konu tam bu noktada kitlenmişti. Göreve geldiğimizde Ankara’da kurulla görüştük ve konuyu çözüme kavuşturduk” dedi.

Kazı bittikten sonra bu eserin geleceğe nasıl taşınacağı konusunda birkaç farklı görüşün ortaya çıktığını anlatan Gürkan, “ Bazı görüşler bu hanın ihya edilmesi, tekrar ayağa kaldırılmasıydı. Ama elimizde hanla ilgili genel fotoğraflarla haricinde hiçbir done yoktu; hanın kaç dükkanı vardır, iç donatıları nasıl, kapıları nereden gibi. Başta ben olmak üzere diğer bir görüş de; hanın ihya edilmemesi, yapıldığı yüzyılda belki anlayışın bu olduğu ama bugün gelinen noktada Selimiye Camii’ni tamamıyla ortaya çıkartmak; hiçbir görsel engelli, Selimiye ile bakan gözler arasına koymamaktı. Ben bu noktadan hareketle itiraz ettim. 2017’de Selimiye’nin hemen önüne yüksekliği belki 12-15 metre olan bir emitasyon bir hanın yapılmasına karşı çıktım. Bu görüş daha ağırlık kazandı. Mevcut temellerin korunarak geleceğe taşınması var. Bunun içinde ciddi konservasyon projesi gerekiyor, kurul da talep etti bunu. Bizim bir önerimiz var; yedi yol ağzı tarafından ortaya çıkan 4 adet deponun cam ve ahşapla kapatılarak bir sergi salonuna dönüştürülmesi ve temel duvarların korunması, ahşap yürüme yollarıyla bir arkeopark haline getirilmesi. Konservasyon projesiyle birlikte bu önerimiz de değerlendiriliyor” dedi.

SELİMİYE’NİN ETRAFI 360 DERECE DEĞİŞECEK

Mimar Sinan Caddesi olarak adlandırılan caddenin eski doğal görünümüne de kavuşturulacağını anlatan Gürkan, “Selimiye’nin arka tarafında ki sergileme alanı yeniden düzenlenecek. Selimiye’nin etrafı 360 derece yeniden düzenlenecek. Yaya bölgesi haline getirilecek. Turizm komplike bir çalışma. Turizm otogarı hedefimiz vardı. Epey bir mesafe kaydettik. İtalya’dan örnek vermek gerekirse; tur otobüsleri tarihi eserlerin dibine kadar girip kalmaz çünkü yarattığı titreşim egzoz gazı vardır. Bunlar tarih esere zarar verir. Bizim de hedefimiz; Selimiye’ye en yakın noktalarda indi-bindi yerleri sağlayarak, tur otobüslerinin turizm otogarında beklemesi” şeklinde konuştu.