EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN SANAT İÇİN BÜYÜK HAMLE

2015-06-01 10:51:45
EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN SANAT İÇİN BÜYÜK HAMLE

Edirne Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında, Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği Edirne’de buluştu. 30’un üzerinde tiyatro yönetmenin de yer aldığı etkinlikte Edirne’nin sokaklarında tiyatro oyunları sergilendi. 2 gün boyunca tiyatro oyunları sergilendi, şiir dinletileri ve söyleşiler yapıldı. Etkinliklere Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı.

Edirne’nin kültür ve sanat şehri olduğuna dikkat çeken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kenti,  her sokağında bir sanat etkinliğin yapılan bir şehir olarak yeniden dizayn etmek istediğini söyledi.

BAŞKAN GÜRKAN’I ZİYARET ETTİLER

Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği kapsamında tiyatrocular ilk olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen ziyarette konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Umuyorum ki bu gelişiniz daha büyük kazançlara, daha büyük ivmeler ve daha büyük sanatsal faaliyetlere de yol açar. Bize rehberlik yapar, bize ışık tutar bu çalışmalarınız” dedi.

BERKİN ELVAN ÇOCUK TİYATROSU KURULACAK

Tiyatroyu sanatın başlangıcı olarak gördüğünü ifade eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Sanatı kategorize etme yetkimiz olmasa da, ben öyle görüyorum. Bizim seçim söylemlerimizde de, özellikle çocuk tiyatrosu kurma hedefimiz vardı. Bu hedefi henüz başaramadık. Ama bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz.  Edirne Belediyesi olarak bir çocuk tiyatrosu kuracağız ve bu tiyatronun adı Berkin Elvan Çocuk tiyatrosu olacak. Tiyatro farklı bir kültür o yüzden bizim kuşağı pas geçerek, çocuklarla başlayalım ki, en azından bizim çocuklar iyi bir tiyatro izleyicisi olsun. Belki aralarından bir kaçının da içlerindeki yetenek ortaya çıkar ve iyi bir tiyatrocu olurlar” diye konuştu.

Edirne medeniyetler şehri olduğuna değinen Gürkan, “Kentin 7 bin yılla yaklaşan bir tarihi var Edirne’nin, sınır şehri, serhat şehri Edirne. Sahip olduğu jeopolitik konum nedeniyle de tüm Balkan ülkelere ve birçok etkin kökene ev sahipliği yapmış bir şehir; kimine kısa süre, kimine uzun süre. Ortak kültürün gelişmesine ev sahipliği yapmış bir şehir. Edirne böyle bir şehirse, sanatın her adımında yer almalı. Biz vizyon olarak Edirne’yi sanat ve kültür şehri yapmak istiyoruz. Sanat ve kültür zaman istiyor, emek istiyor. Edirne’nin her bir sokağında bir sanat etkinliği olsun istiyorum. Edirne’de bir sokağı gezerken yazarla karşılaşmak istiyorum, bir üst sokağı gezerken müzik yapan biriyle karşılaşmak istiyorum. Böyle bir Edirne hayal ediyorum. Gelecekteki Edirne’yi böyle kurgulamak, böyle hayal etmek, böyle dizayn etmek istiyorum. Çalışmaların bize rehberlik edeceğinden hiçbir kuşkum yok. Tekrar bu muazzam şehre hoş geldiniz” dedi.

OYUNA SOKAKTAN GEÇENLER DE DAHİL OLDU

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Saraçlar Caddesi’nde tiyatro oyunu renkli görüntülere sahne oldu. Oyunlara zaman zaman izleyiciler de dahil oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Sanat Yönetmeni Metin Güler, Edirne insanını çok sevdiklerini söyledi.

Cumartesi gecesi ise Edirne Belediyesi Protokol Evi’nde Aydın Ilgaz’ın söyleşisi ve Metin Güler’in şiir dinletisi izleyenleri büyüledi. Geceye katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Metin Güler’in şiir dinletisini dinleyerek, dinleti sonunda ikili birlikte türkü söyledi.

Etkinliğe katılan vatandaşlar Edirne Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleriyle dikkat çektiğini ifade ederek, “Edirne kültürün başkenti. Edirne tiyatroya, müziğe doyuyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinlikler Pazar günü Halk Eğitim merkezindeki tiyatro oyunu ile sona erdi.