EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI KABUL EDEN HASKOVO BELEDİYESİNE TEPKİ

2015-04-22 08:23:45
EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN  SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI KABUL EDEN  HASKOVO BELEDİYESİNE TEPKİ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1997 yılından bu yana Edirne ile kardeş şehir olan Haskovo Belediyesi’ne, Ermeni Soykırımını kabul ettikleri için, Başkanı’na mektup yazarak, Kardeş Şehir anlaşmasını dondurduklarını bildirdi.

Bulgaristan’ın Türkiye ile Yunanistan sınırına en yakın şehirlerinden biri olan ve 1997 yılından bu yana Edirne ile kardeş şehir olan Haskovo Belediyesi, 27.03.2015 tarihindeki olağan meclis toplantısında, 1915 olayları hakkındaki Ermeni Soykırımı raporuna dayanılarak bir parka ‘Ermeniler’ isminin verdi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Haskovo Belediye Başkanı Georgi İvanov’a, konuyla ilgili olarak sitem dolu bir mektup yazarak, “Belediye Meclisinizin 27.03.2015 tarihinde yapılan olağan toplantısından 1915 olayları hakkında gerçek olmayan ve tek yanlı iddialar temelinde hazırlanan bir rapora dayanılarak şehrinizdeki bir parka ‘Ermeniler’ isminin verilmesini üzüntüyle öğrendim. Üzüntüm; parka verilen isimden değil, bu ismin veriliş gerekçesinden kaynaklanmaktadır.” dedi.

Haskovo Belediyesi’nin bu yaklaşımının, Bulgaristan’ın dostu, müttefiki ve komşusu olan Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne ile Haskovo arasında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu güne kadar gösterilen gayretleri ve karşılıklı kazanımları maalesef gölgelediğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Haskovo Belediye Başkanı Georgi İvanov’a yazdığı mektup şu şekildedir:

Sayın : Georgi İVANOV

Haskova Belediye Başkanı

Sayın Başkan;

Belediye Meclisinizin 27.03.2015 tarihinde yapılan olağan toplantısından 1915 olayları hakkında gerçek olmayan ve tek yanlı iddialar temelinde hazırlanan bir rapora dayanılarak şehrinizdeki bir parka “Ermeniler” isminin verilmesini üzüntüyle öğrendim. Üzüntüm; parka verilen isimden değil, bu ismin veriliş gerekçesinden kaynaklanmaktadır.

Edirne, Balkanlardan ve özellikle Bulgaristan’dan zaman içinde Türkiye’ye göç ederek yerleşmiş bir çok Türk’e ev sahipliği yapmaktadır. Yine şehrimizde halen iki adet Bulgar Ortodoks Kilisesi mevcuttur. Edirne ili, komşumuz Haskovo arasındaki Kardeş şehir ilişkisi de bu zengin ve köklü tarihi-kültürel bağlar üzerine kurulmuştur. Almış olduğunuz kararın gerekçesinin, Osmanlı İmparatorluğunun tüm halkı için trajik olan bir döneme tek yanlı, seçici ve ayrıştırıcı adalet duygusuyla yaklaşılmasının Edirne halkında da derin hayal kırıklığı yaratmış olduğunu bilgilerinize sunuyorum.

Büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunduğumuz bu haksız, kabul edilemez ve yanlı yaklaşım Bulgaristan’ın dostu, müttefiki ve komşusu olan Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Edirne ile Haskovo arasında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu güne kadar gösterilen gayretleri ve karşılıklı kazanımları maalesef gölgelemiştir.

27 Mart tarihli Haskovo Belediye Meclisi kararının dayanağı olan rapor, Belediyelerimiz arasında kurulmuş olan kardeş şehir ilişkisinin dostluk ve iş birliği anlayışıyla kesinlikle bağdaşmamaktadır.

Bu nedenle; 1997 yılından bu yana sürdürmekte olduğumuz kardeş şehir ilişkimizi, Edirne Belediyesi olarak bu rapor kaldırılana kadar dondurduğumuzu bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.

Recep GÜRKAN