EDİRNE, BU RAPORLA GELECEĞE YÜRÜYECEK

2016-01-25 16:38:27
EDİRNE, BU RAPORLA GELECEĞE YÜRÜYECEK

GÜRKAN, ‘’TRAK KÖYÜ İLE YENİ BİR DESTİNASYON MERKEZİ YARATACAĞIZ”

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan “Kalkınma ve Rekabet Gücü Gündemi Projesi’nin Raporlarının” tanıtım toplantısına katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış, içinde barındırdığı birçok destinasyon merkeziyle dikkat çeken kente yeni destinasyon merkezleri yaratarak, Edirne’yi hakkettiği noktaya taşımak hepimizin öncelikli görevidir” dedi.

TEPAV tarafından hazırlanan ‘Kalkınma ve Rekabet Gücü Gündemi Projesi’nin Raporlarının’ tanıtım toplantısı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, TEPAV Direktörü Necdet Budak, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özal Öztürk ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin katıldı.

TEPAV Direktörü Necdet Budak, ‘Kalkınma ve Rekabet Gücü Gündemi Projesi’nin Raporlarının’ tanıtımını gerçekleştirerek, bu raporların gelişen ve değişen Edirne için önemli bir yol haritası oluşturacağını söyledi.

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgârın yardımcı olamayacağını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Böyle bir projeye imza atarak Edirne’nin hedeflerini somutlaştırmış olan Sayın Necdet Budak’a teşekkür ediyorum. Rapordan çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde, söz konusu hedeflere ulaşabilmek için ortak çalışma ve ortak yaşam kültürünün geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu göreceksiniz” dedi.

Edirne’deki tüm kurum ve kuruluşların uzun yıllar bir araya gelemediğini ifade eden Gürkan, “Dikkatinizi çekmek isterim ki; son zamanlarda Edirne’deki birçok kurumda ki; yönetim, yönetim anlayışı ve yönetim felsefesi değişti. Tüm kurumlar ve siyasetin tüm aktörleri artık Edirne ortak paydası altında hareket etmeye başladı. Tüm kurumların Edirne’yle ilgili çabası ve perspektifi değişti, tabi ki bu değişimden kazançlı çıkanda Edirne ve bu kentte yaşayan Edirneliler olacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE UYGULANAN TEŞVİK SİSTEMİ HATALI

Türkiye’de uygulanan teşvik sisteminin hatalı olduğunu dile getiren Gürkan, “Türkiye’de ekonomi ve üretim sektörünü pozitif ve negatif anlamda en çok etkileyen konulardan birisi de teşvik sistemidir. Bu sistemin, bazı illerde söz konusu kentin önünü açtığını görüyorsunuz. Bazı illerde ise, kentin gelişimini tıkadığını görüyorsunuz. Bence, Türkiye’deki teşvik sisteminin değişmesi gerekmektedir. Kentlerin, bölgeler bazında değil, iller bazında değil; ilçeler bazında değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Edirne’nin uygulanan teşvik sisteminde TR 21 bölgesinde olduğunu belirten Gürkan, “Edirne, 2 bine yakın ağır sanayisi olan Tekirdağ ile aynı kotaya koyuluyor. Bizim ekonomik değerlerimiz, nüfusumuz, üretim araçlarımız Tekirdağ’la aynı değil ki; sadece tarım konusunda benzerlikler gösteriyoruz. Lüleburgaz’dan dolayı Edirne’nin önüne geçmiş olan Kırklareli de aynı şekilde. İlçeler bazında da böyle; mesela Meriç ve Süloğlu’nun yapısı birbirinden çok farklı” şeklinde konuştu.

Mevcut teşvik sistemiyle Edirne’nin sanayileşmede çok fazla öne çıkmasının mümkün olamayacağını anlatan Gürkan, “Çok güzel ikili ilişkiler kuruyoruz, sanayicileri buraya getiriyoruz, gezdiriyoruz; onlar da Edirne’yi çok beğeniyorlar ancak iş yatırıma gelince, insanlar kendilerini avantajlı kılacak bölgelere gidiyor. Ekonomi; hatırla, gönülle değil, reel gerçeklerle oluyor. Yatırımcı yerden, vergiden, ulaşımdan nasıl bir avantaj sağlayacağına bakıyor. Burada yeterli tatmine ulaşamazsa o yatırımcıyı bölgenizde tutmanız mümkün değil” dedi.

Trakya Çevre Düzeni Planı’yla Edirnelilerin, ‘Ağır sanayi istemiyoruz’ kararı aldığına değinen Gürkan, “Doğayı kirletecek, ekolojik sistemi bozacak ağır sanayi istemiyoruz ama bunun dışında Edirne’nin tarım yapısını da koruyacak; ambalaj sanayi, konfeksiyon gibi sanayiye de kollarımızı tamamen açmış durumdayız. Biz her türlü kolaylığı bu güne kadar sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz” diye konuştu

Euromonitör International'ın Dünya genelinde en çok ziyaret alan 100 şehir araştırmasında Edirne'nin 60'ıncı sırada listeye girdiğini ifade eden Gürkan, “2 milyon 840 bin turist almışız. Antalya 11 milyonla 10. sırada. İstanbul 11 milyonla 11. sırada. Muğla 49. sırada. Kültür Turizmiyle 60. Sırada yer almayı başarmış olan Edirne’de yeni destinasyon merkezleri yaratmalı, mevcut destinasyon merkezlerini ise korumalı ve tanıtmalıyız” dedi.

TRAK KÖYÜ KURULACAK         

IPA-2 Projesi kapsamında Bulgaristan’ın küçük bir adası olan Nessebar ile bir projeye imza atacaklarını ifade eden Gürkan, “ ‘Trak Medeniyeti’nden Edirne ve Nessebar’ diye bir proje gerçekleştiriyoruz. Edirne’ye bir Trak Köyü kuracağız ve bir belgesel çekeceğiz. Trak Medeniyeti’ni anlatacağımız bu belgeselin çekiminin ardından kurduğumuz köyü biraz daha genişleterek, yeni bir destinasyon merkezi haline getireceğiz” dedi.