EDİRNELİ KADINLAR ‘TÜRKİYE’DE KADINA KARŞI ŞİDDETİ’ KONUŞTU

2016-11-28 06:27:23
EDİRNELİ KADINLAR ‘TÜRKİYE’DE KADINA KARŞI ŞİDDETİ’ KONUŞTU

Edirne Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen Edirne’deki Sivil Toplum Kadın Örgütleri, Edirne Kadın Dayanışması olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Edirne Kadın Dayanışması’nın Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği konferansa katılan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet’i örneklerle açıkladı, çözüm yolları sundu, şiddet gören kadınlara yol gösterici bilgiler verdi. Konferansa Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Özlem Takındı ve Edirne Kadın Dayanışması’na dahil olan Kadın Sivil Toplum örgütlerinin üyeleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, Edirne’de Kadına Yönelik Şiddet’e dur demek adına farkındalık yaratmak amacıyla çıktıkları yolda Edirne ki kadın sivil toplum örgütleriyle tek ses, tek yürek olabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Gegeoğlu, Edirne Kadın Dayanışması olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle gerçekleştirdikleri etkinliklerin dışında daha çok etkinliklerde bir araya geleceklerini ifade ederek, “Edirneli kadınlar olarak, bir olmanın, tek olmanın, tek ses olmanın gücüne inandık ve bir araya gelince güçlü olabildiğimizi gösterdik” dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, yaklaşık 7 yıl önce oluşturdukları ‘Acil Yardım Hattı’na gelen talepleri Edirneli kadınlarla paylaştı.

Kadınların yaşadığı her türlü şiddetin karşısında olduklarını ifade eden Güllü, şiddetin önüne geçilebilmesi için izlenmesi gereken yolları ve şiddet gören kadınların sessiz kalmayıp, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattı. Güllü, ayrıca, geçtiğimiz haftalarda Türkiye gündemini oluşturan ve tepkiler üzerine geri çekilen cinsel istismar önergesi hakkında da konuşarak, çocuk istismarının mutlaka bir cezasının olması gerektiğini ifade etti.

Canan Güllü, “Şimdi bize diyorlar ki 14 yaşındaki genç kız 50 yaşındaki bir adamın tacizine uğramışsa biz onu evlendirelim ya da evlenmişse biz o adamı affedelim. Bunu kabul edeniniz var mı? Mümkün değil. Bu suçu işleyenler cezalarını çekecekler. Bu devletin, bu suça bir cezası olacağını bilecek bu insanlar. Küçücük bir çocuğa istismar yapılıyorsa, bunun cezası çekilmeli.  Türkiye’de 16 yaşın altında evlenen kaç kız çocuğunun olduğunu kesin olarak bilemiyoruz. Çünkü bunun net bir kaydı yok. Ama maalesef ki, sayının çok fazla olduğunu biliyoruz” dedi.

Türkiye’de birçok yerde, kadınların alanlara çıkarak kadına yönelik şiddete dur demek için seslerini duyurmaya çalıştığını, ancak bu alanlarda kadınların yanlarında erkeklerin olmadığının dikkatini çektiğini söyledi. Güllü, “Birbirimizi sevmeyebiliriz, farklı ideolojilere sahip olabiliriz. Ama biz kadınlar hep birlikte mücadele edeceğiz. Alanlara çıktık, tepkimizi gösterdik. Ama bir şey dikkatimi çekti. O sokaklarda erkekler yoktu. Kız çocuklarına tecavüzü kabul etmediklerini bildiğim erkek arkadaşlarımızı sokaklarda göremedim, arenada göremedim” dedi.