EDİRNE’NİN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI AV. FİLİZ GENCAN AKIN, BURSA İŞ KADINLARI VE YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ (BUİKAD) “GELECEĞE YÖN VEREN KADINLAR ZİRVESİ”NDE!

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkıları ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) organizasyonu ile düzenlenen "Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi"ne katıldı.

2024-05-15 16:29:09

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen, Posta Gazetesi Yazarı Banu Şen’in moderatörlüğünü üstlendiği, birçok yönetici, iş insanı ve siyasinin katıldığı zirvenin ilk oturum konusu "Kamusal Hayatta Kadının Yeri, Yerel Yönetimlerin Kadın İstihdamına ve Gelişimine Katkısı oldu. Bu oturumda, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir gibi değerli konuşmacılar katılımcılara önemli bilgiler aktardılar.

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

“Zorlu bir seçim sürecinden sonra kadınlar olarak Türkiye’de büyük başarılara imza attık. Bunu iyi bir başlangıç olarak nitelendiriyorum. Yeterli mi? Asla değil. Bizler çok daha fazlasını hak ediyoruz. Ama Edirne özelinde kentimle şöyle gurur duyuyorum; İlk kadın Belediye Başkanı, kadın Meclis Üyelerimiz, İl Genel Meclisi Başkanımız ve önceden tek bir kadın muhtarımız varken şimdi ise 7 kadın muhtarımız ile Edirne’mizde bir kadın devrimi gerçekleştirdik. Gururluyuz ve mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de omuzlarımızda tarihi bir sorumlulukla hareket edeceğiz. Bizler kadınlar olarak sadece bir değil, on başarılı olmalıyız çok değerli işler yapmalıyız ki hem hemcinslerimize cesaret olalım, onların yolunu açalım. Hem de yaptığımız işlerle bu işlerin aslında kadınlar içinde her hangi bir sorun teşkil etmediğini, kadınların da son derece başarılı olabileceklerini gösterelim. Bizler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politikası Sözleşmesini imzaladık. Bu çok kıymetliydi. Çünkü biz tüm Belediye Başkanı adayları olarak önce şunu kabul ettik; Kadın- Erkek eşitliği evrensel bir insan hakkıdır. Bundan sonra politikalarımızı üretirken ve bütçemizi oluştururken bunlara uygun hareket edeceğimizin sözünü verdik.

Bundan sonra yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz var. Bu konuda hem cesaretli hem de azimliyiz. Bunu başaracak gücümüz var. Ve ben hep şunu söylüyorum; bizler seçimi gençlerimiz ve kadınlarımızla birlikte kazandık. Çok güçlü bir kadın dayanışmasına sahiptik. Biz şehrimizde kadın dayanışması adı altında tüm sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket ettiği bir oluşuma sahibiz.  Bu oluşum sayesinde de kadınların hem siyasette hem de sosyal hayatta var olmaları için çok güçlü çalışmalar yapıyoruz”

Kadın bir hukukçu olarak daha önceki dönemlerde de kadın hakları ve kadın çalışmaları hakkındaki birçok projenin içerisinde bulundum Türkiye’nin bu konuda karnesi pek iyi değil ne yazık ki. Ama bizler için önemli olan imkânsızlıklar içerisinde imkânları yaratmak diyen Başkan Gencan Akın, sözlerine şöyle devam etti;

“O yüzden durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Önceki dönemde belediye meclis üyeliği yaparken dikkatimi çeken bir şey olmuştu. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz, bütçe konusunda en az bütçeye sahip müdürlüğümüzdü. Bizler, bu Müdürlüğümüzün bütçesini gerçek ve adil bir seviyeye getireceğiz. Bu müdürlüğümüz altında birçok kadın merkezimiz var. Danışma merkezi, mesleki eğitimler ve kadın istihdamı konusunda birçok alanda hizmet veriyoruz. Bu hizmetlerimizi sayısal olarak arttıracak, gerçek bir bütçeyle de destekleyeceğiz. Bizim ilk önceliğimiz bu oldu. Bir diğer projemiz olan Sevgi Kartı Projesi ile ise çok emek sarf eden fakat emekleri görünür olmayan, ekonominin en büyük zorluğunu birebir yaşayan ev hanımlarımız için hayata geçiriyoruz.

Edirne kendi özelinde kadınına değer veren, bu anlamda Türkiye’ye göre şanslı bir şehir. Fakat bizim dezavantajlı mahallelerimizde erken yaşta evlilik sorunumuz var. Ben seçim kampanyam boyunca gezdiğim bu mahallelerde ‘Düğünler bütün imkanlarıyla benden ama erken yaşta evlilik istemiyoruz’  dedim. Bizlerin öncelikle dezavantajlı mahalleler olmak üzere bir kreş sözümüz var. Çünkü biliyoruz ki kadının çalışma hayatına dahil olabilmesi için kreş projemizi öncelikli olarak hayata geçirmeliyiz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız çocuk evi açılışı ile bunun ilk başlangıcını yaptık. Çalışmalarımıza durmaksızın devam edeceğiz ” dedi.

İkinci oturum olan "Geleceğin İş Modelleri ve Kadınların Konumlandırılması"nda sektörlerdeki değişim dinamikleri ve kadın odaklı iş modelleri tartışıldı. Üçüncü oturum olan "Sektörlerde Kadın İstihdamındaki Dinamikler ve Kadın Odaklı İş Modelleri"nde ise, sektörlerdeki kadın istihdamına yönelik dinamikler ve geleceğin iş modelleri üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.

Oturumları dinleyen Edirne Belediye Başkanı AV. Filiz Gencan Akın’a sonrasında ise Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.