FİKRET BİLA EDİRNE AKADEMİ’DE

Edirne 6. Kitap Fuarı’nda eğitimlerine kitap fuarında devam eden Edirne Akademi’nin konuğu bir dönem Hürriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeliği’ni yapan usta gazeteci Fikret Bila oldu. Bila, “Küreselleşme ve Medya” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

2018-10-11 11:38:01
FİKRET BİLA EDİRNE AKADEMİ’DE

Edirne Akademi’nin davetlisi olarak Edirne’ye gelen usta gazeteci Fikret Bila ilk olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte Edirne Belediyesi’nin hizmete sunacağı Balkanların ve Türkiye’nin en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nü ziyaret etti. Başkan Gürkan, Bila’ya Edirne Belediyesi’nin vizyon projesi olan müze hakkında bilgiler verdi; nasıl bir eğitim hedeflediklerini anlattı.

Usta Gazeteci Fikret Bila daha sonra Kipa AVM’de düzenlenen Edirne 6. Kitap Fuarı’na geldi. Edirne Akademi’nin davetlisi olan Fikret Bila; Toplum Bilimci Dr. Serdar Taşçı ile  birlikte “Küreselleşme ve Medya” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Usta Gazeteci Fikret Bila, küreselleşmede ve modernleşmede medyanın çok önemli bir rolü olduğunu söyledi. Medyanın modernleşmenin bir parçası olduğunu belirten Bila, “Medyanın yeni değerlerin yerleşmesinde, kültürler arası temasın sağlanmasında çok hızlı ve önemli bir rolü var. Teknoloji devrimi ile birlikte medyanın niteliği de değişti. İnsanların çok daha hızlı bir şekilde birbirlerini fark etmeleri; başka kültürleri görmeleri, yeni teknolojileri tanımaları, yeni yaşam biçimlerini görmeleri gibi faktörlere medyanın çok hızlı bir şekilde katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Hem mekanizmanın yaygınlaşmasını sağlayan hem de sistemin sorgulanmasını sağlayan bir araç. Demokrasinin geliştiği ülkelerde vatandaşlar ödediği verginin ve kullandığı oyun hesabını medya üzerinden sorar. Ama son zamanlarda ülkemizde bunun tersi olan sorunlar yaşıyoruz gibi düşünüyorum” diye konuştu.

Medyanın başka, basının da başka bir kavram olduğunu belirten Fikret Bila, “Kitle iletişim araçları başka bir kavram, haberleşme başka bir kavram. ‘İnternet’ dediğimiz şey gerçekten basın mı? Twitter, facebook bir basın arıcı mıdır? Bunların tartışılması lazım. Twitterdeki söylemlerinizi haberleştirmiş oluyorsunuz aslında ama o haber niteliği taşıyor mu, taşımıyor mu?  Onu yazanlar basın sorumluluğunu taşıyor mu, taşımıyor mu? Etik sorumlulukları, yasal sorumlulukları var mı? Onun için sosyal medyanın, gazetenin, internet haberciliğinin farklı farklı değerlendirilmesi lazım. Tamamına ‘medya’ demek uygun değil” dedi.                         

Usta Gazeteci Fikret Bila daha sonra Başkan Gürkan ile birlikte kitap fuarını gezdi.