FİYAT LİSTESİ OLMAYAN ESNAFA YAPTIRIM GELİYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte fırın ve işyeri denetimlerinin de sıklaştırıldığını belirterek, özellikle fiyat listesi olmayan esnafa kanuni yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi. “Şehri temiz tutmak hepimizin görevi” diyen Gürkan ayrıca çöplerini çöp alım saatleri dışında dışarı bırakan esnafı da uyardı.

2019-05-21 11:05:08
FİYAT LİSTESİ OLMAYAN ESNAFA YAPTIRIM GELİYOR

Belediye Meclis Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündemi değerlendiren Başkan Gürkan, geçtiğimiz cumartesi Bulgaristan’ın Ruen Belediyesi’nin 40. Kuruluşu etkinliklerine katıldığını ve orada da bir kez Edirne’nin isminin gerçekten de Türkiye’de olduğu gibi Balkanlarda da çok ön planda olduğunu söyledi.

Edirne’nin çok özel ve değerli bir kent olduğunu ifade eden Gürkan, “Edirne,  özgül ağırlığı nüfus ağırlığından çok ama çok büyük bir kent. Elbette şehrimizde eksiklikler, aksaklıklar var. Bütün hemşehrilerim bir Avrupa kentinde, Avrupalı Kenti anlayışı ile yaşamak istiyorlar. Bunda da çok haklılar ama bunu sürdürebilir kılmak için tüm sorumluluğu ve tüm yükü belediyenin üzerine bırakmamak gerekiyor. Vatandaşlarımızın da tıpkı Avrupa’da yaşayan Avrupalılar gibi vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Dün akşamüzeri Balıkpazarı Caddesi’nde gezdik her taraf kağıt, çöp içerisinde. Belediyenin bunu sürekli temizleme şansı yok. Belli periyodik temizlikler yapma imkanı var. Bir vatandaşımızın evindeki çöpü çöp konteynırına atmak yerine yere bırakması gerçekten bu şehre büyük bir haksızlık. Avrupa’yı Avrupa yapan oradaki insanların eğitimi, kültürü, medeniyeti değil; Avrupa’yı Avrupa yapan oradaki kuralların eksiksiz, istinasız herkese eşit olarak uygulanması, cezaların eşit olarak uygulanması. Biz Edirne Belediyesi olarak bu kuralları, cezaları eksiksiz olarak uygulayacağız” diye konuştu.

ŞEHRİ TEMİZ TUTMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Edirne’ye 2018 yılında 5,5 milyon turist geldiğine dikkat çeken Gürkan, “Bu Türkiye’de o ismini duyduğumuz meşhur şehirlerin neredeyse hiçbirinin ulaşamadığı bir rakam. Edirne’ye gelen turist sayısı bakımından Türkiye’nin 3. Şehri. Böyle bir şehri temiz tutmak hepimizin görevi. ‘Belediye ne iş yapacak’ diye bizim o çöpleri sokaklara atmamız gerekmiyor. Maarif Caddesi’nde özellikle orta kapıda biz her türlü yöntemi denedik. En son dedik ki, buradaki işyeri sahipleri buradan günde 5 kez geçecek çöp arabasını beklesin o saatlerde çöpünü çıkarsın, gayet basit. Bu bütün Avrupa’da böyle. Geçtiğimiz gün arkadaşlarımız bir video gösterdi; bir esnafımız plastik çöp torbaları içinde çöpleri sokağa bırakıyor, sokak hayvanları da geliyor poşetleri parçalıyor, her taraf çöp. Belediye bu esnafa ceza yazarsa haklı mıdır, haksız mıdır? Bence haklıdır. Bir esnafımız saati  önceden bildirilmesine rağmen çöpün alınma saatlerin dışında çöpleri niye oraya bırakır? Bunların dağılacağını bile bile niye oraya bırakır? Bu şehir hepimizin değil mi? Bu şehri temiz, bakımlı tutmak hepimizin görevi değil mi? Vatandaşlık sadece ‘ben seçtim, her şeyi o yapsın’ değil. Bunu beraber yapacağız. Biz şehrimizi çok seviyoruz. İnsanlarımızı çok seviyoruz. Onların rahat, konforlu bir şehirde yaşaması için gece gündüz çalışıyoruz. Ama hemşehrilerimizin de bize destek olması gerekiyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü’müz tekrardan çöplerin hangi saatte alınacağını esnafımıza iletecekler. Bu saatler dışında çöp çıkaran esnafımıza gerekli cezaları uygulayacağız. Saraçlar Caddesi’ne 10 dakika önce çöp arabası geçmiş, çöpleri almış ama arkadaşımız 15 dakika önce çıkarmış, en az 2-3 saat çöpler orada duruyor, dağılıyor. Hoş bir görüntü değil. Bu sistemi yerleştireceğiz. En büyük hayalimiz konteynırın hiç olmadığı yada çok olmadığı bir şehir. Her 15 dakika bir çöp aracı geçiremeyiz. Görüntü olarak da ekonomik olarak da bunu yapamayız ” şeklinde konuştu.

“KANUNU YAPTIRIMLARI UYGULAMAKTA KARARLIYIZ”

Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte denetimlerin de sıklaştırıldığını belirten Gürkan, “Başkan Yardımcım Ertuğrul Bey’e talimat verdim. Ramazan Ayı olması nedeniyle bütün fırınların, işyerlerinin hem hijyen hem kalite hem de fiyat etiketleri açısından denetleyin dedim. Buradan bütün esnaflarımıza bir kez daha hatırlatmak isterim; lütfen ne satıyorsanız satın ama fiyat listesi olacak. Fiyat listesi olmayan esnaflarımız ile ilgili biz kanuni yaptırımları uygulamakta kararlıyız. 1-2 esnaf fiyat listesi koymuyor diye bu şehrin kötü anılmasına müsaade edemeyiz. Özellikle yeme-içme sektöründeki esnafımızın fiyat listesinde hassas olmaları gerekiyor. Çok bir şey istemiyoruz. Zaten benim esnafım fiyat listesinin dışında ücret almaz, talep etmez. O zaman bunu önceden ilan etmiş olacağız. Gelen turist bakacak listeye, hesabına uygunsa alışıverişini yapacak yada yemeğini yiyecek.   Ama bunun olmaması kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Aslında müşteri kaybediyor, tereddüt ediyor turistler oraya girmekte, kendi kendilerine kötülük ediyorlar. Lütfen fiyat listelerini koyunuz. Fiyat listelerini koymayan esnafımıza yaptırım kararlarını uygulamak mecburiyetindeyiz” dedi.

MAHALLEMİ TEMİZLİYORUM KAMPANYASI

Mahallemi Temizliyorum” kampanyasını Umurbey Mahallesi’nde başlatacaklarını belirten Gürkan, “3 gün önceden duyurusunu yapacağız, belediye ekipleri ve mahallelinin de katkısıyla ‘Mahallemi Temizliyorum’ diye bir kampanya başlatacağız ve bunu tüm mahallerimizde uygulayacağız. Bu şehri nasıl vatandaşlarla birlikte yaşıyor, yönetiyorsak, her şeyi de vatandaşlarla birlikte yapalım, vatandaşlarla birlikte olalım istiyoruz” diye konuştu.