GAZETECİLİĞİN GENÇ KUŞAK DUAYENİNDEN 'HABER YAZMA TEKNİKLERİ'

Gazeteci – Yazar, Edirne Akademi Hocası, gazeteciliğin genç kuşak duayeni İsmail Saymaz, Edirne Akademi öğrencilerine ‘Haber Yazma Teknikleri’ hakkında önemli bilgiler verdi. Saymaz, akademi öğrencileriyle birlikte Yazar Emrah Serbes’in yaptığı trafik kazası olayını ele alarak, örnek haber yazdı; haber yazma kurallarını ayrıntılı bir şekilde anlattı.

2018-01-18 09:10:40
GAZETECİLİĞİN GENÇ KUŞAK DUAYENİNDEN 'HABER YAZMA TEKNİKLERİ'

Saymaz, Edirne Akademi öğrencileriyle Edirne Akademi’de ‘Medya’ dersinde bir kez daha bir araya geldi. Saymaz,  ‘Medya’ dersi kapsamında haber yazma teknikleri konusunu işledi.

‘Medya’ dersinde ilk olarak Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı söz aldı. Şair Küçük İskender’in Edirne Akademi kadrosuna dahil olduğunu ifade eden Doç. Dr. Taşçı, kendine özgü şiirleriyle, Türk Edebiyatı’nda önemli bir yere sahip olan Şair Küçük İskender’in Edirne’ye önemli katkılar sunacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ‘Medya’ dersinde akademi öğrencilerinin kendi içinde gruplara ayrıldığı ve kendi gazetelerini hazırladıklarını ifade eden Doç. Dr. Taşçı, “Akademi öğrencileri, 4 adet gazete hazırladı. Gazeteleri hazırlarken de gazeteciliğin ne kadar zor olduğunu da anlamış oldu. Bugün İsmail Saymaz, medya dersine haber yazma teknikleri konusu ile devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Ters piramit ve düz piramitin en yaygın haber yazma türü olduğunu ifade eden Gazeteci Yazar İsmail Saymaz, “Ters piramit haberin bilgi ve önem sırasına göre yazılmasıdır. Düz piramit ise, haberin kronolojik olarak yazılmasıdır. En kıymetli, önemli bilgiler haberin sonunda yazılır.  Ters piramitte en yalın yazı dili kullanılır. Düz piramitte ise hikayeye yer verilir. Muhabirin eli daha serbesttir. Okurun lezzet duyacağı bir Türkçe ile yazılır. Her ikisinde de uyulması gereken kurallar vardı. Yanıtlanması gereken temel sorular; 5N-1K’dır. Yani ; ‘ne, neden, nerede, nasıl, ne zaman ve kim’dir. Bir haberde yanıtı verilmesi gereken sorular bunlardır. Haber yazmak gözümüzde büyüyebilir. Ama çok fazla gazete okuyan bir kişi rahatlıkla haber yazabilir. Başınızdan geçen bir olayı arkadaşınıza anlatır gibi düşünün ya da komşunuzla dedikodu yapar gibi…”diye konuştu. 

Haberde giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer verilmesi gerektiğini belirten Saymaz, Edirne Akademi öğrencilerine haber yazma tekniklerini Emrah Serbes’in yaptığı trafik kazası haberi üzerinden detaylı bir şekilde anlattı.

Haberin sade, kısa olması gerektiğini, haberin asla karmaşık yazılmaması gerektiğini anlatan Saymaz, “ Her cümle bir konuyu anlatmalı. Uzayan, noktası bir türlü konulmayan cümleler kullanılmamalı.  Bizim okur kitlemiz, ilkokul üç mezunudur. Haber yazarken onun konuştuğu Türkçe’yi baz almalıyız.  Yabancı bir kelimeyi kullanmak, kimsenin bilmediği teknik bir kelimeyi açıklamadan kullanmak haber yazımında yoktur. Haberde dili geçmiş zaman kullanılır” dedi.

Saymaz daha sonra Edirne Akademi öğrencilerinin ‘Gazete Hazırlama Atölyesi’ kapsamında hazırladıkları gazeteleri inceledi.