GÜRKAN, “ŞEVKİ KILIÇ’IN OKUMA AŞKI ÖRNEK OLMALI

2016-08-12 09:36:53
GÜRKAN, “ŞEVKİ KILIÇ’IN OKUMA AŞKI ÖRNEK OLMALI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 72 yaşında hayalini kurduğu Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kazanan Şevki Kılıç’ı tebrik ederek, “Dünya Klasiklerinin hepsini okuyan, yaşına rağmen okuma aşkını, okuma tutkusunu koruyan Kılıç’ın gençlerimize örnek olmasını diliyorum” dedi.

72 yaşında hayalini kurduğu Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kazanan Şevki Kılıç, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuğu oldu. Edirne Belediyesi Başkanlık Makamı’nda Şevki Kılıç ile bir araya gelen Başkan Gürkan, Kılıç’ın hediye olarak sadece kitap kabul edebilen onurlu ve gurur bir insan olduğuna dikkat çekti.

Şevki Kılıç’ı okuma azminden ve tutkusundan dolayı tebrik eden Gürkan, “Görüyorsunuz. Ülkenin, dünyanın geldiği bu noktada insanların 3 kuruşluk çıkar için birbirini acımasızca katlettiği böyle bir zamanda üniversiteye yeniden başlayacak olan Şevki amca diyor ki, “Kitap”, “Kitap, kitap, kitap; okumak, okumak, okumak’. Kendisiyle uzun süredir sohbet ediyorum. Neredeyse bütün dünya klasiklerini okumuş, bitirmiş. Kendini tanımaktan çok mutlu olduk. Doğru bir insan olmasından dolayı kendisini kutluyorum. Okumaya bu kadar aşık olmasından. Cumhuriyetin bu ülkeye ve bu ülke insanına neler kazandırdığının bilincinde olmasından dolayı gerçekten çok mutlu oldum. Bende kendisine Edirne Belediyesi olarak bastırdığımız kitapları hediye edeceğim” diye konuştu.

Kılıç’ın 50 yıldır Osmanlıca da okuyabildiği belirten Gürkan, “Kendisiyle gerçekleştirdiğiniz sohbette Osmanlıca’nın çok zor olduğunu ifade ederek, ‘İyiki Atatürk Latin Alfabesini getirmiş, eğer getirmeseydi kimse okur-yazar olamazdı’ dedi. Gerçekten de Cumhuriyetin değerini, kıymetini hepimizin bilmesi gerekiyor” dedi.

Aynı zamanda Açık Öğretim de okuyan Şevki Kılıç’ın tüm dersleri verdiğini ancak İngilizce Dersini geçemediğini anlatan Gürkan, Kılıç’ın İngilizce Dil kursuna gidebilmesi için yardımcı olacağını söyledi.

Gürkan “Şevki ağabey ile ilişkilerimizi koparmayacağız. Öğrencilerimize örnek olabilmesi için konferanslar vereceğiz. Okuma aşkı, okuma azmi, bu yaşa rağmen okuma tutkusu nasıl korunuyor bunu gençlerimize anlatması lazım, gençlerimizin örnek alması lazım. Yeni okulunda, yeni öğrenciliğinde kendisine başarılar diliyorum” diyerek Kılıç’ın yazmayı planladığı kitabının basımını gerçekleştireceğini belirtti.

Kendisini misafir ettiği için Başkan Gürkan’a teşekkür eden Kılıç, “1985 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü birinci olarak kazandım. O zaman 40 yaşındaydım. Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitimi kazandım. 2011 yılında Açık Öğretim Fakültesi’ni kazandım. Geçen yıl Kırklareli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümünü kazandım. Gitmek zor oluğu için kaydımı sildirdim. Açık Öğretim de bütün dersleri verdim ancak İngilizce dersim kaldı. 2010 yılından beri hiç ders çalışmadım. Benim için okulu bitirip, diploma almak önemli değil ama kütüphanesine bile girip kitap okusam yeter” dedi.

Kılıç en son 52 yıl önce okul sırasına oturduğunu söyledi.