GÜRKAN, “YETER Kİ YÜREKLERDE ENGEL OLMASIN”

2016-12-02 07:36:13
GÜRKAN, “YETER Kİ YÜREKLERDE ENGEL OLMASIN”

Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan, engelli bireylerin sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, her gün ve yaşamın her alanında hatırlanması gerektiğini vurguladı. Engellilerin topluma kazandırılması ve bu dünyada özgürce yaşayabilmesi gerektiğini belirten Gürkan, “Engelsiz kent Edirne’ hedefiyle çıktığımız yolda, engelleri kaldırabilmek için halkımızdan aldığımız güçle çalışmaya devam ediyoruz. Yeter ki yüreklerde engel olmasın” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda “Engelsiz kent Edirne’ hedefine vurgu yaptı.

Yeryüzündeki tüm insanların eşit şartlarda yaşadığını ifade eden Gürkan, mesajında şunlara yer verdi:

Engelli vatandaşların da, bu dünyada, bu ülkede, bu kentte yaşayan her birey gibi kimseye muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirebilmeleri en temel insan haklarından biridir. Yaşamın her alanında engelli vatandaşlarımıza günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için fırsatlar sunulmalı, onların da bu kentte, bu ülkede, bu dünyada özgürce yaşayabilmeleri sağlanmalıdır. Dünya’da çok tartışılan bir kavram var. “Modern şehir çağdaş şehir nasıl olmalı?” diye. Elbette bunun çok farklı tanımları var. Bizce modern ve çağdaş bir şehir kavramı şudur; bir engelli vatandaş sabah tek başına evinden çıkıp şehre gidip tek başına tüm işlerini halledebiliyorsa ve yine tek başına evine dönebiliyorsa o şehir çağdaş ve modern bir şehir olmuştur. Bunun anlamı oradaki yöneticiler, bir engellinin o şehirde yaşaması için tüm engelleri kaldırmış demektir. Peki, Edirne böyle bir şehir mi? Maalesef değil. Peki, dünyada böyle bir şehir var mı? Maalesef yok. Ama bu hedefe ulaşmak için basamakları aşmaya devam edeceğiz.

Şunu hepimiz çok iyi bilmeli ve anlamalıyız ki; hepimiz bir engelli adayıyız. Bir hastalık nedeniyle, bir kaza nedeniyle aniden engelli hale gelebiliriz.  Bu bilinçle yaşayarak, bu bilinçle çalışarak, engelli vatandaşların da mutlu olabileceği bir kent yaratabiliriz.

Engelleri ortadan kaldırmak, hayatı kolaylaştırmak adına projelerimize her geçen gün bir yenisini eklemek için durmadan çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; “Engel Sadece Yüreklerde” sloganıyla çıktığımız bu yolda geriye kalan tüm engelleri hep birlikte aşacağız.”

EDİRNE BELEDİYESİ ENGELLİLER İÇİN NELER YAPTI?

7 Nisan 2014 tarihinde mazbatasını alarak göreve başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ‘Engelsiz Kent Edirne’ hedefiyle çıktığı yolda engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına birçok projeyi hayata geçirerek, engelsiz bir kent için önemli adımlar attı. İlk olarak işe ulaşımdaki engelleri kaldırmakla başlayan Başkan Gürkan, haftanın her günü sabah saat 08:30'da çarşı istikametine akşam 17:30'da ise Özserhat ve Yeni Toki istikametine dönüş yapan, sadece engelli vatandaşlara yönelik iki adet 2A ve 2B ETUS otobüsünü hizmete sunarak, engelli vatandaşların günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilmeleri ve sosyalleşebilmeleri adına ulaşımı onlar için daha kolay hale getirdi. Öte yandan ETUS’a 50 adet engelli rampası bulunan otobüsle, Türkiye’ye örnek oldu.

İŞİTME ENGELLİLER HİZMETTEN DAHA İYİ YARARLANSIN DİYE

İşitme Engelli vatandaşların hizmetlerden çok daha rahat yararlanabilmesi için belediye personeline ‘İşaret Dili Eğitimi’ verildi. Edirne Belediyesi’ne bağlı tüm müdürlüklerde en az 3 personelin işaret dilini öğrenmesi hedeflendi.

ENGELLİ YAŞAM MERKEZİ’YLE ENGELSİZ YAŞAM

Edirne Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete başlayacak olan Engelli Yaşam Merkezi’yle engelsiz bir kent yaratma ideali ile yaptığı çalışmaların önemli bir halkasını tamamlamaya hazırlanıyor. Engelli vatandaşların bir araya gelebileceği, engelli çocuklarımız için oyun aletleriyle donatılmış büyük bir bahçesi olan bu merkezin içerisinde farklı çalışmalar yapabilecekleri atölyeler de mevcut olacak. Ayrıca görme engelli vatandaşlarımızın yürüyüş yapabileceği bir parkur da bulunacak. Öte yandan bu merkezde onlara ve ailelerine yönelik engellilere yaklaşım ve davranış biçimleri, öfke kontrolü vb eğitim seminerleri düzenlenecek.

ENGELLİ ŞARJ İSTASYONLARIYLA ENGELSİZ YAŞAM

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla geçtiğimiz yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete açılan engelli aracı şarj dolum istasyonlarıyla engelli bireylerin sokaklarda özgürce dolaşabilmesini hedefledi.

‘ENGELSİZ KENT EDİRNE’ HEDEFİ ER MEYDANI’NA TAŞINDI

Edirne Belediyesi, ‘Engelsiz Kent Edirne’ hedefini sadece kent merkezinde değil Er Meydanı’na da taşındı. Güreşleri izlemek için Sarayiçi’ne gelen özellikle yürüme engelli vatandaşların yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmak adına Sarayiçi’ne engelli rampası yapılarak, Er Meydanı’na girişi onlar için kolay hale getirildi.

Engelli vatandaşların daha iyi şartlarda yaşaması için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Gürkan, “Engelsiz kent Edirne” hedefinden hiçbir zaman vazgeçmeyecekleri söyledi.