HER 20 KİŞİDEN BİRİ DİYABET

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Sibel Güldiken, her 20 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu söyledi.

2017-11-14 13:32:29
HER 20 KİŞİDEN BİRİ DİYABET

Edirne Belediyesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle Diyabet Hastalığına farkındalık yaratmak için Saraçlar Caddesi’nde ücretsiz şeker ölçümü ve Edirne Belediyesi Eski Nikah Salonu’na bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Edirne Belediyesi Eski Nikah Salonu’na gerçekleştirilen toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Saraçlar Caddesi’nde yaklaşık 600 kişinin şeker ölçümü yaptırdığını söyledi.

14 Kasım tarihinin dünyada diyabet günü olarak geçtiğine değinen Tanrıkulu, “ 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle bugün bir aradayız. Amacımız halkımızın var olan sağlığını korumak.  Koruyucu hekimlik çok önemli, hastalığa yakalanmamak da çok önemli. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Sibel Güldiken ve Doç. Dr. Semra Aytürk’e katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Sibel Güldiken, “Bundan 80-90 yıl önce diyabet hastalığında insanları tamamen aç bırakarak, kontrol etmeye çalışıyorlardı. Kişiler, zayıflatılıyordu. İnsülinin keşfiyle birlikte büyük başarılar elde edildi. Öncelikle diyabet olmamayı öğrenmek gerekiyor. Sabah, Saraçlar Caddesi’nde ücretsiz şeker ölçümü yaptık. Diyabeti olduğunu bilmeyen bir kesimle karşı karşıya kaldık. Bu üzüntü verici bir durum” ifadelerine yer verdi.

“HEM ANNE HEM BABADA DİYABET VARSA, RİSK YÜZDE 90”

Anne veya babada diyabet hastalığı varsa kişinin diyabet olma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu belirten Güldiken, “Hem annede hem babada diyabet hastalığı varsa, sizin diyabet olma ihtimaliniz yüzde 90. Üzerine stres, hareketsizlik, beslenme bozukluğuyla buna hazır hale geliyorsunuz. 20 kişiden birisi diyabet hastası. Diyabet hastaları düzgün beslenme ve egzersizle yaşamlarına yaşam katabilir. İlkokul çağında bile diyabet hastaları var. Endüstriyel gıdaları hayatımıza girmesiyle birlikte daha o yaştaki çocukların diyabet olduğunu görüyoruz. Diyabet hastaları mutlaka göz, böbrek, kalp ve sinirler açısında kontrol edilmeli. Çünkü diyabet gizli bir hastalık, geç kalınmamalı” dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Doç. Dr. Semra Aytürk de, “İnsülin hormonunun salgılanmasının azalmasına diyabet diyebiliriz.  Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Diyabete yakalanan hasta çok sağlıklı beslenmelidir” diye konuştu.