KADIN EMEK PAZARI, YENİ DÜZENLEMESİYLE EMEKÇİ KADINLARIN

2017-03-08 10:03:57
KADIN EMEK PAZARI, YENİ DÜZENLEMESİYLE EMEKÇİ KADINLARIN

Edirne Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Kadın Emek Pazarı’nın açılışını yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Burasının kadınlarımız için yeni bir başlangıç, yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun’ dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Edirne Belediyesi tarafından Eski Cami arkasındaki alanda yeniden düzenlenen Kadın Emek Pazarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi tarafından kadınların daha kolay şartlarda çalışabilmesi adına yapılan 43 stant Emek Pazarı’ndaki kadınlara teslim edildi. Açılışa Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır, Çiğdem Gegeoğlu, Emek Pazarı Başkanı Demirhan Aybars, Emek Pazarı Derneği Başkanı Fevziye Ture ile kadın dernekleri temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Etkinlik kapsamında, kadın fotoğrafçılar tarafından çekilen ve emekçi kadınların anlatıldığı ‘Bizim Kadınlarımız’ konulu EFOD Fotoğraf Sergisi’nin de açılışı gerçekleştirildi.

Edirne Belediye Bandosu’nun mini bir konser verdiği açılışta kadınlara günün anısına menekşe takdim edildi.

Konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dünya tarihine bakıldığında özellikle 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Türk Kadını’na hem demokratik haklarının hem de insani ve kişilik haklarının birçok ülkeden çok daha önce verildiğini söyledi.

                “BU KADINSIZ HİÇBİR ŞEYİN OLMAYACAĞININ YANSIMASIDIR”

Türk Kadın’ına verilen seçme ve seçilme hakkının 1930 yılında belediye seçimleri ile verildiğini belirten Gürkan,” 1934’te verilen sadece ve sadece milletvekili de seçme ve seçilme hakkıdır. İsviçre’ye baktığımızda kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşması 1948 yılıdır. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nden 18 yıl sonradır. Ve birçok Avrupa ülkesinde Türkiye’den çok daha sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini görmekteyiz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir başarısıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir millettin kadınıyla, erkeğiyle, çoluğu ve çocuğuyla eşit kategoriye koyma isteğidir. Bu, kadınsız hiçbir şeyin tam olmayacağı bilincinin yansımasıdır” diye konuştu.  

                “TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KADINLARLA ÇAĞDAŞ KALACAK”

Neşet Ertaş’ın deyimiyle;  ‘Kadın insandır, diğerleri sadece insanoğludur’ diyen Gürkan, “Yaşamın başlangıcı olan kadınların; toplumun her zaman önünde, lider olması gerekir. Toplumun, kadını rehber alarak ilerlemesi, çağdaşlık yolunda emin adımlarla yürümesi gerekir. Sürekli söylediğim bir şey var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ Eğer Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak devam edecekse;  eğer Türkiye Cumhuriyeti bütün yurttaşlarının onurlu, eşit ve aydın olarak yaşayabileceği bir ülke olacaksa bu Türk Kadını sayesinde, bu kadınımızı evden sokağa çıkartarak, yaşama karıştırmakla olacaktır” dedi.

               

“KAZANANLAR HEP DİRENENLERDİR”

Türk toplumunun kadınlara çok ihtiyacı olduğunu anlatan Gürkan, “Ülkemizde maalesef çocuk gelinler, kadına şiddet, taciz ve kadın cinayetleri var. Emin olunuz ki aklı başında her erkek bundan utanç duyuyor ve sizin bu mücadelenizde sonuna kadar sizin yanınızda. Bu mücadeleden yılmayınız, asla ve asla geri adım atmayı düşünmeyin. Sonuna kadar haklısınız. Ama biliyoruz ki tarihte direnenler hep kazanamaz ama kazananlar hep direnenlerdir. Direnmeye devam edin” şeklinde konuştu.

“YENİ BİR BAŞLANGIÇ, YENİ BİR DÖNÜM NOKTASI”

Bundan 11 yıl önce Edirne’de emeğiyle, alın teriyle, göz nuru ile geçinmeye çalışan kadınlarımız tarafından kurulan kadın el sanatları emek pazarının var olduğunu anlatan Gürkan, “O günün şartlarıyla bir düzenlemesi vardı. Şartlar olumsuzdu ama buna rağmen Türk Kadını, tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi Edirne kadını da; bıkmadan yılmadan mücadelesine devam etti. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde kadınlarımız yazın güneşten, kışın yağmurdan, kardan, soğuktan bir türlü başlarını kaldıramıyorlar, soğuktan tir tir titriyor; ama diğer tarafından da göz nuru eserlerini satarak çocuğunun rızkını çıkarmaya çalışıyorlardı. Dedik ki; size küçük kapalı stantlar yapalım. Yapılan her zaman eleştiriye açıktır, yapılan her zaman beğenilmemeye açıktır. Yapılan her zaman ötekileştirilmeye açıktır. Ama bütün tecrübelerim bana şunu öğretmiştir ki; yapılan her zaman yapılmayandan bir fazladır. Bugün eksiğiyle, aksağıyla, eleştirisiyle Kadın Emek Pazarı’nı yeni düzenlemesi ile tekrar hizmete açıyoruz. Ben buranın kadınlarımız için yeni bir başlangıç, yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Tabi bunun bir sonraki aşaması tarihi Bedesten Çarşımızın etrafının ve dükkanlarının düzenlemesi olacaktır. Bu düzenlemede Edirne Vali’miz, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve Bedesten esnafı ile beraber çalışacağız. Buradaki çalışma bittiğinde Bedesten Çarşı’sı kimsenin uğramadan geçmediği bir yer haline gelecek” dedi.

Kadın Emek Pazarı’nda 43 tane stantın olduğunu belirten Gürkan, daha sonra yeniden düzenlenen Emek Pazarı ile ‘Bizim Kadınlarımız’ konulu EFOD Fotoğraf Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi.