KAKAVA ATEŞİ EDİRNE'DE YANDI

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava ve HıdIrellez Şenlikleri’nde; Dev Kakava Ateşi Türkiye’nin dört bir yanına ve tüm dünyaya sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava Hıdırellez Şenlikleri’ne rekor katılımın gerçekleştiğini söyledi.

2018-05-05 17:07:09
KAKAVA ATEŞİ EDİRNE'DE YANDI

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Sarayiçi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, törenin yapılacağı Sarayiçi'ni saatler önce doldurarak; renkli kıyafetleriyle dans eden Romanlara eşlik etti.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun okunmasının ardından Kakava Şenlikleri Roman Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle devam etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bu yılda geleneği bozmayarak; sahneye Roman Meclis Üyesi Erkan Makasla birlikte çıktı.

Kakava Şenlikleri’nin  bin 400 yıldır yaşatılan bir gelenek olduğunu anlatan Gürkan, “Edirne'de 8 bin 300 yıldır her dinden, her dilden, her milletten insan bir arada yaşamanın, birbirlerine sevgi, saygı göstermenin barış içinde yaşamanın tohumlarını atıyorlar burada. Roman kardeşlerimin bin 400 yıldır sürdürdüğü geleneğin ateşini bir kez daha Türkiye'nin dört bir yanından, Hakkari'den, Mardin'den, Hatay'dan, Sinop'tan ve Gümülcine, Dimetoka, Kırcaali'den gelen bütün insanlarla sevgimizle, yüreğimizle yakacağız." diye konuştu.

Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri 2018’in Ocak Ayı’nda Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alındığını ifade eden Gürkan, “Bu Edirne’nin, Selimiye, Kırkpınar ve Ebru Sanatı’ndan sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 4. eseri. Bu yüzden insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerinden biri olan Edirne’ye UNESCO gerçekten çok yakışıyor. Ama Edirne’ye en çok yakışan sizlersiniz. Vatanın bölünmez bütünlüğü için Türk Milleti’nin birliği ve dirliği için Mustafa Kemal’in aydınlığı için ve hep beraber hep birlikte ilelebet payidar kılacağımız Türkiye Cumhuriyeti için en çok siz yakışıyorsunuz” dedi.

Kakava Ateşi’ni hep birlikte yakacaklarını belirten Gürkan, “Temennimiz, isteğimiz, niyetimiz odur ki Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda Türklüğün 657 yıldır devam eden ata sporu yağlı güreşin başkentinde burada yakacağımız ateş başta ülkemize musallat olmaya çalışan bütün terör örgütlerini, bütün hainleri başımızdan def etsin istiyoruz. Mustafa Kemal  Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyet öyle sağlam temellerle atılmıştır ki; harcı, mayası öyle sağlamdır ki bunu ne PKK’sı ne PYD’si, ne FETÖ’su hiçbir terör örgütü bırakın yıkmayı bir santim dahi delik açmayı başaramamıştır. Başaramayacaktır da” diye konuştu.