KIRKPINAR’DA STANT AÇAN ESNAFA TEŞEKKÜR

2016-07-26 09:49:08
KIRKPINAR’DA STANT AÇAN ESNAFA TEŞEKKÜR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nde Sarayiçi’nde tanıtım standı açan Edirneli esnafa teşekkür etti. 655 yıllık geleneğe Edirnelilerin sahip çıkması gerektiğini ifade eden Gürkan, Edirne’nin en önemli marka değerlerinin ‘Selimiye Camii’ ve ‘Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin olduğunu söyledi.

Edirne’de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’ni değerlendirdi. Darbe Girişimi’nin ardından Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin eğlence ve festival kısmını iptal ettiklerini anlatan Gürkan, bu yüzden Kırkpınar’a özellikle stant kısmında çok fazla canlılık olmadığına dikkat çekti.

Edirneli esnafa Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde tanıtım standı açmaları için çağrıda bulunduğunu ifade eden Gürkan, “Bu yıl çağrımıza kulak veren Edirneli firmalar ilk kez Sarayiçi’nde tanıtım stantı açtılar. Tanıtım stant açmak için davet ettiğim Edirne esnafı ‘Başkanım siz bizi çağırdınız ya; para kazanıp kazanmamak önemli değil, önemli olan Edirne’yi temsil etmek’ diyerek davetimi geri çevirmediler. Davetimiz üzerine Sarayiçi’nde tanıtım standı açan esnafımız bizi çok mutlu ettiler. Kırkpınar’da tanıtım standı açan Edirneli esnafa takdir belgelerini düzenleyeceğimiz tören ile vereceğiz. Kırkpınar sadece para kazanma yeri değil, Kırkpınar ‘3 günde 5 günde bitsin’ diyebileceğimiz bir organizasyon değil. Edirne’de birçok marka değerimiz var. Bu marka değerlerimizin en başında da ‘Selimiye’ ve ‘Kırkpınar’ yer almaktadır. Edirne bugün bu kadar çok tanılıyorsa ismi bu kadar biliniyorsa bunların ilk iki unsuru ‘Selimiye Camii’ ve ‘Kırkpınar Yağlı Güreşleri’.  Bu marka değerlerini yaşatmak için elimizden gelen çabayı göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

EDİRNE ORTAK PAYDASI KIRKPINAR’A TAŞINMALI

Edirnelilerin Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne sahip çıkması gerektiğini anlatan Gürkan, “ Edirneli olarak, Kırkpınar’ın sahibi kent olarak elimizi taşın altına koyacağız. 2 yıldır ısrarla gündeme getirdiğimiz Edirneli ruhunu Edirne ortak paydasını Kırkpınar’da da artık göstermemiz gerekiyor. Bu yıl Kırkpınar’a katılan Edirneli firmalara canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

17 Temmuz 2016 tarihinde alınan Belediye Meclisi Kararı ile konserlerin iptal edildiğini hatırlatan Gürkan, “İptal kararın ardından daha önce bizden stant kiralamış firmalar, kiralama işlemlerinden vazgeçmek istedi. Bizde bu taleplerini çok doğal karşıladık. Vazgeçen firmaların paralarını geri ödeyeceğiz” dedi.

GÖSTERİ GÜREŞLERİ DÜZENLENECEK

Sarayiçi’nin tarihi ve doğal sit alanı olduğunu belirten Gürkan, “Yasalara göre 1957’den önce yapıldığı kanıtlanan yapılar, ruhsat alınabiliyor. Er Meydanı’nda bulunan tribünlerde 1957 yılında önce yapılmış. Edirne Gazetesi’nin tarihi nüshaları var elimizde. 1946- 1948 yıllarından başlayan gazete haberleri var; ‘Sarayiçi tribünleri yapıldı, açıldı’ diye burasının 1957 yılından önce yapıldığını kanıtlıyoruz. Ruhsatlandırmakta bir problem yok. Ruhsatlı yapının restore edilmesi bu bağlamda mümkün. Tarihi ve doğal sit olduğu için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan bu projenin onaylanması gerekiyor. Taşkın sahasının içinde yer alıyor. Duşların, soyunma odasının, basın tribünün süratle yenilenmesi gerekiyor. Pehlivanlar dışarıda dinleniyor, çadırlar kuruluyor, yerlere çöpler atılıyor. Yenileyeceğimiz stantta bunların hepsinin çözülmesi gerekiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile bu konuyu tekrar değerlendirdik. Bu proje ile Kırkpınar Er Meydanı’nda mevcut tribünler yükselterek, güreş okulu, antrenman salonu, hediyelik eşya satış yeri gibi alanlar oluşturulacak. Burada gün içerisinde gösteri güreşleri de düzenleyeceğiz” diye konuştu.

YAĞLI GÜREŞ DÜZENLEYEN BELEDİYELER BİRLİĞİ’NİN KURULMASINI DESTEKLİYORUM”

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile birlikte yaptıkları basın toplantısını hatırlatan Gürkan, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’ne çok fazla pehlivan katıldığı için güreşleri puanlamaya bırakıyoruz. Şimdi biz her boyda, başpehlivanlığı ayrı tutarak, Kırkpınar’a katılacak pehlivan sayısını 65, 50, 32 ile sınırlamış olsak, 150- 200 pehlivana ayırdığımız zamanı belli bir boyu at bu pehlivanlara ayıracağız. Bu birlik Kırkpınar’ın şanına yakışır bir şekilde düzenlenmesine destek olacak. Türkiye’de Yağlı Güreşleri’nin bir reforma, düzenlemeye ihtiyacı var. Bu birliğin kurulmasını destekliyorum. Bu sistemle Kırkpınar’a o boyun en iyi güreşçileri gelmiş olacak” dedi.