ROPÖRTAJLA ÖYKÜLENEN HABER TARZI KAYBOLUYOR

Hürriyet Gazetesi Yazarı, Edirne Akademi hocalarından İsmail Saymaz, günümüzde internet ortamında görselliğin ön plana çıkmasıyla birlikte, ropörtajla öykülendirilen haber tarzının artık kaybolmaya başladığını söyledi.

2018-02-01 13:12:19
ROPÖRTAJLA ÖYKÜLENEN HABER TARZI KAYBOLUYOR

Edirne Akademi’de Çarşamba günleri düzenlenen medya dersi yine ilgi gördü. Akademiye kayıt yaptırarak derse katılanların ilgi odağı yine usta gazeteci İsmail Saymaz oldu. Medya konusunda derslerine devam eden Hürriyet Gazetesi yazarı, Edirne Akademi hocası İsmail Saymaz, medyanın geçmişi ve günümüzdeki durumundan örnekler verdi. Haber yazma teknikleri konusuna da değinen Saymaz, “Haber yazımında bir Ters Piramit, bir de Düz Pramit tekniği vardır.Habere konu olan olayı önem derecesine göre yukarıdan aşağıya doğru yazmak Ters Piramit tekniğidir. En öncelikli bilgileri en kıymetli bilgileri haberin sonuna koymak Düz Piramit tekniğidir. Düz Piramit gazetecinin yazım kabiliyetine açıktır” dedi. Düz Piramit tekniğinin yabancı ülkelerde daha çok kullanıldığına değinen Saymaz, Türkiye’de de bir ara bunun denendiğini ancak başarılı olamadığını söyledi. Saymaz, “Düz Piramit’in kullanıldığı alanlar vardır. Bunlar mesela dergiler. Yani daha uzun yazıları konu alan daha uzun hikayelerin ele alındığı bu tarz haberler daha çok dergilerde ve sınırlı yayınlarda süreli yayınlarda daha çok tercih edilir. Biz de daha çok hafta sonu eklerinde tercih edilir. Biz de aslında bu formu yaygın kullanma çabası oldu. Ancak başarılı olamadı. Çünkü her gazetecinin de yazı kabiliyeti yüksek değil.  Maalesef Türkçe’ye hakim olmayan çokça gazeteci var. O nedenle bu tarz eğer tadıyla yapılmazsa başarıyla yapılmazsa çok laf kalabalığına ya da edebiyat parçalamaya dönüşebilir. O yüzden daha baştan uyarıyoruz.  Gazeteciler edebiyatçı değildir. Gazetecinin kendisini edebiyatçı zannetmesi  büyük bir hatadır. O yüzden yazdığı ürünün de daha serbest bir yazım tekniğini ele alsa bile yazdığı eninde sonunda bir haber metnidir. Yazdığı edebi bir metin değildir. Gazeteci edebiyatçı değildir. Yazdığı metin de edebi bir metin değildir. Gazeteci ancak öğrendiği hakim olduğu hadiseyi ve olayı okuruna kısa zamanda anlatan kişidir” şeklinde konuştu.

                İnsanın, öykülenen ropörtajda özne olduğunu ifade eden İsmail Saymaz,  günümüzde internet ortamında görselliğin ön plana çıkmasıyla birlikte, ropörtajla öykülendirilen haber tarzının artık kaybolmaya başladığını söyledi. Ropörtaj alanında Yaşar Kemal, Mehmet Ali Birand, İnci Aral, Ece Temelkuran, Timur Soykan ve Ayşe Arman’ın yazılarını örnekleyen Saymaz, “Bütün bu örnekler öyküleyen haber tarzında iyi örneklerdir, estetik örneklerdir. Fakat bizim Bab-ı Ali’de bu tarz giderek kayboluyor. Yazılı basın mecrasının azalmasıyla beraber daha çok internetin tercih edilmesiyle beraber görselliğin öne çıkarılmasıyla beraber bu tarzın kendisi maalesef ortadan kalkıyor” dedi.

                Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı da, Edirne Akademi kadrosunun her geçen gün daha da güçlenmeye başladığını söyledi. Edirne Akademi’nin şu anda kesintisiz devam eden tek Belediye Akademisi olduğunu ifade eden Taşçı, “Edirne Akademi’de iyi bir hoca kadrosu oluşmaya başladı. Şair Küçük İskender Şiir ve İmge Dersleri’ne başlayacak. Londra’nın tanıtım filmi için yapılan yarışmada 500 film arasından birinci seçilen, İngiliz Kraliyeti tarafından birinci seçilen Levent Kurumlu sinema tarihi derslerine başlıyor. Muhtemelen önümüzdeki hafta bunlara başlayacağız. Keza; demokrasi, medya, etik dersleri hız kesmeden devam ediyor. Sağ olun sizlerde geliyorsunuz, destekliyorsunuz. Sizler olmasanız Edirne Akademi olmaz.  Akademi’ye desteğinizi istirham ediyorum.  Genç insanların özellikle Akademi’ye davet edilmesini, onlar çok önemliler. Gençlerin de Edirne Akademi’ye gelmesini destekleyin. Türkiye’de şu an kesintisiz devam eden Belediye Akademisi olarak; güzelleşerek genişleyerek, yaş kategorimizi çeşitlendirerek devam edecek” şeklinde konuştu.