“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADINLARIN KURDUĞU, BÜYÜTTÜĞÜ VE YÜKSELTTİĞİ BİR CUMHURİYETTİR”

2016-12-03 05:21:51

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde genel seçimde seçme ve seçilme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğinin 5 Aralık 1934’te TBMM’de kabul edilmesiyle Türk kadını birçok Avrupa Ülkesinden önce çok önemli bir hakka sahip olmuştur. Edirne Belediyesi olarak kadın erkek eşitliğinin sosyal, ekonomik ve siyasal her türlü platformda gerçekleşeceği bir gelecek yaratmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 82. yıldönümü kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük hedeflerinden biri olan ‘Muasır Medeniyetler Seviyesine’ ulaşmanın en önemli adımlarından birinin Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkı olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Ey kahraman Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" sözünü hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Dünyada hiçbir lider yoktur ki; Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değeri ve önemi versin. Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde; Kurtuluş Savaşı’nda sırtındaki 2 aylık bebeğin öleceğine bakmadan hırkasını çıkartıp top mermisi ıslanmasın diye o merminin üzerini örten Türk Kadınının eseridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin; kadınların kurduğu, taşıdığı, büyüttüğü ve yükselttiği bir cumhuriyettir. Türk kadını, bütün dünya kadınları içerisinde emsalsiz bir yere sahiptir. Baş tacıdır; eli öpülecek annedir; dara düştüğünüzde, sırtınızı sıvazlayan kocaman bir yürektir; ağlamak istediğinizde başınızı koyabileceğiniz omuzdur. ” dedi.

Tüm bunların yanında kadının, sadece evde, okulda, iş yaşamında değil; siyasette de daha fazla yer alması gerektiğini ifade eden Gürkan, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bir milletin yalnız erkeklerinin ilerlemesiyle o millet yükselemez. Çünkü eğer kadın aynı ölçüde ilerleme hâlinde olmazsa erkeğin yükselmesi mümkün değildir’ değildir sözü, bugün siyasette kadına ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Muasır Medeniyetler Seviyesi’ne ulaşmamız için kadınlarımızın özellikle ‘seçilme’ hakkını daha fazla kullanması sağlamak en büyük hedefimiz olmalıdır. Bu bilinçle, birçok Avrupa Ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkında sahip olan Türk kadının, sadece sosyal yaşamda değil, siyasi alanda da daha fazla yer almasını sağlayabilmek adına kentimizde çok önemli bir oluşuma öncülük ettik. Edirne Belediyesi öncülüğünde kurulan; siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcilerin yer aldığı ‘Edirne Kadın Dayanışması’nın kadını sadece sosyal yaşamda değil, siyasi yaşamda da bilinçlendireceğine, kadınlarımızı siyasi alanda daha fazla yer almaları için cesaretlendireceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ KADININ HER TÜRLÜ PLATFORMDA YER ALACAĞI BİR GELECEK”

Ailenin temel direği olan kadının siyasal, ekonomik ve sosyal yaşamda daha fazla yer alması içinde çeşitli çalışmalar imza attıklarına değinen Başkan Gürkan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet bağımsız kalabilmesi, özgür ve bağımsız bir ülke olabilmesi için kadınlarımızın her türlü platformda daha fazla yer alması gerektiğinin bilincindeyiz. Edirne Belediyesi olarak kadın erkek eşitliğinin sosyal, ekonomik ve siyasal her türlü platformda gerçekleşeceği bir gelecek yaratmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla çıktığımız yolda Edirne kentimizde 4. kadın merkezini hizmete sunduk. Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışmasında, kadına yönelik gerçekleştirdiği projelerle en başarılı illerden biri olduk. Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışması’nda ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’ ile üçüncülük ödülüne layık görüldük. Toplu taşımada kadın şoför dönemini başlatarak, kadınlarımız her alanda yer alması için önemli bir adım attık. Toplu taşımada kadına karşı şiddet, taciz, çocuk istismarı, uyuşturucu kullanımı gibi suçlardan sabıkası bulunan kişilere ruhsat vermeme kararını belediye meclis kararıyla aldık.  2015 yılı Kasım Ayı’nda yine Edirne Belediye Meclisi’nde aldığımız kararla kadınların toplu ulaşımda akşam saat 10’dan sonra, durak beklemeden istedikleri yerde inebilecekleri kararını alarak, birçok büyükşehir belediyesine de örnek olduk. Edirne, İstanbul ve Çanakkale  kültür gezileri ile kadınlarımızın evlerinde çıkarak, 1 gün bile olsa farklı bir gün yaşamasını hedefledik.  Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Aile Danışmanlık Birimi’nin dezavantajlı gruplardaki kadınlara yönelik hazırladığı eğitim çalışmalarıyla da kadınlarımızı bilinçlendirmeye devam ediyoruz.