TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK ŞEHİTLİĞİ AÇILDI

2015-05-25 11:30:03
TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK ŞEHİTLİĞİ AÇILDI

Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olan ve Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile yapılan yaklaşık 6 aydır yapımına devam eden, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği görkemli törenle açıldı.

Konuşmasına şiirle başlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çanakkale’den sonra şehit sayısı bakımından, ikinci büyük şehitlik olan bu hastane şehitliğinin 52 bin şehide ev sahipliği yapacağını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bundan yaklaşık 9 ay önce Edirne Şehit Aileleri Başkanı Ali Vardar ve Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi bana gelerek, normalde 27 tane şehitliği olan Edirne’de, askeri hastaneyle ilgili bir şehitlik yapmak istediklerini söylediler. Envanterlerimize baktığımızda Edirne’nin Kemaldere mevkiinde, yani burada Edirne Askeri Hastanesi’nde, şehit olan 52 bin şehidimizin yattığını tespit ettik. Burası tarlaydı, bazen ekilip biçilmiş, bazen boş bırakılmıştı. Tabi burada kimsenin suiistimali yoktu. Sadece biraz ilgisizlik vardı. Yasal yetkimize dayanarak burasını mezarlık olarak ilan ettik. Bu parseli şehitlik olarak tescillendirmek için bilinen adıyla Anıtlar Kurulu’na müracaat ettik. Onlarda sağ olsunlar, daha ilk toplantılarında burasını şehitlik olarak tescil ettiler. Tabi geriye büyük işler kalıyordu. Bu anıtın projesi, bu anıtın finansmanı… İmdadımıza Türk Şehitlikleri İmar Vakfı yetişti. Gerçekten de bu konuda deneyimli, tecrübeliydiler. Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği ile birlikte oturduk, bir proje yaptık, protokol imzaladık. Faruk Çiftçi arkadaşımız, 5 bin 5 şehidimizin isimlerini tespit etti. Birçok kurum ve kuruluş tüm kapılarını bu projeye açtılar. Edirne’nin en belirli özelliklerinden biri olan yardımlaşmanın, dayanışmanın, imecenin ne olduğunu bir kez daha bize yaşattılar. Sağ olsunlar, var olsunlar” diye konuştu.

Burada yatan şehitlerin 100 yıla yakın bir zamandır Avrupa ve Balkanlardan gelecek olan işgallere karşı Anadolu insanını canları pahasına korumuş ve kurtarmış olan insanlar olduğuna değinen Gürkan, Trakyalılar, Balkanlılar, Rumeliler, kısacası Türk milleti büyük bir millettir. Kadınıyla, erkeğiyle yiğit bir millettir. Dün nasıl yurdumuzu korumak için, vatan topraklarımızı korumak için, bayrağımızı gönderden indirmeye kalkanlara nasıl canımız pahasına karşı koymuşsak, bugün gerektiğinde tekrarlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Cenabı-ı Allah bize bir daha şehitlik açtırmaması dileğiyle tüm şehitlere rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır diliyorum. İyi ki varsınız. İyi ki sizlerle aynı milletin, aynı coğrafyanın, aynı şehrin evlatlarıyız” dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise, burada yatan 52 bin şehidin şuanı izlediğini belirterek, “9 ay önce başladığımız şehitliğimiz tamamladık. Onların başında bir mezar taşları yoktu. Şehitlerimiz nur içinde yatsın” dedi.

Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Muhittin Arel, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar, Edirne Hastanesi Şehitliği Proje Komisyonu Başkanı Faruk Çiftçi’nin konuşmaların ardından şehitlik gezildi. Katılanlar tarafından 5 bin 500 adet karanfil şehitliğe bırakıldı. Öte yandan katılanlara askerin bir günlük istihkakı olan yarım fodla, üzüm hoşafı dağıtıldı.