YERLİ TOHUM GELECEĞİMİZDİR

Yerli üretimi desteklemek, Edirne’nin bereketli toparlaklarına tekrardan can vermek; en büyük mirasımız olan yerli tohumu geleceğe taşıyarak; sağlıklı ve zengin yarınlar bırakmak isteyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan önemli bir adım atıyor. Edirne Belediyesi bünyesinde Yerli Tohum Bankası’nı kuran Başkan Gürkan, 1. Tohum Takas Şenliği’ni düzenliyor. Şenliğe katılacak üreticiler; ellerindeki yerli tohumlar ile istedikleri başka tohumu takas etme imkanına sahip olacak.

2019-03-14 07:36:45
YERLİ TOHUM GELECEĞİMİZDİR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan çiftçinin yüzünü güldürecek tarım atağı geliyor. Edirne’nin bereketli topraklarına yeniden can vermek; çiftçileri yerli tohuma yönlendirerek; gelecek ve yarınlar için önemli bir adım atmak isteyen Başkan Gürkan, uygulayama sunmak istediği tarım politikalarına Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Yerli Tohum Bankası ve 1. Tohum Takas Şenliği ile start veriyor.  

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 1. Tohum Takas Şenliği’nin 16 Mart Cumartesi Saat:13.00’de Karaağaç Yatılı Bölge Ortaokulu Bahçesi’nde gerçekleştirileceğini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şenlikte çeşitli gösterilerin düzenleneceğini ve aynı zamanda katılımcılara fide dağıtımında bulunulacağını söyledi.

Canlıların yaşamlarını sündürebilmeleri için temiz su ve temiz gıdaya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “Uygarlık bir tohumun yeşermesiyle başladı. Tarımla başladı medeniyet. Uygarlığımıza, medeniyetimize, bereketli topraklarımıza ve atalarımızdan bizlere miras kalan yerli tohumlara sahip çıkıyoruz. Bu bizim geleceğe olan en büyük sorumluluğumuz” dedi.

2006 yılında yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu’yla kayıt altında olmayan yerel tohumların satışının yasaklandığını ifade eden Gürkan, “2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı tohumculuk Kanunu, bir anlamda üreticinin de kaderini değiştirdi. Kendi ektiği tohumu satamayan; ekmek istediği ürünün yerli tohumunu satın alamayan çiftçi ithal tohumlara, hibrit tohumlara yönlendirdi” diye konuştu.

Tarımda uygulanan yanlış politikalarla birlikte çiftçinin toprağa küstüğünü belirten Gürkan, “Bundan 15 yıl önce Karaağaç’ın bereketli topraklarından yetişen çeşitli ürünler; Ayşekadın fasulyesi, lahanası, pırasası, patlıcanı… Her akşam buradan yüklenerek İstanbul haline götürülmekteydi. Ya şimdi; gecede neredeyse bir kamyon bile buradan üretim yapamaz hale geldik. Üreticiyi yokluğa, yoksulluğa mahkum ettik. Üreticiyi hibrit tohuma mahkum ettik. Biz artık buna dur demek istiyoruz. Hedefimiz üreticiyi tekrardan yerli tohuma yönlendirmek. Yerli ve sağlıklı tohumlarla geleceğe sağlık bırakmak istiyoruz” dedi.

Uygarlığın bir tohumla yeşerdiğini ifade eden Gürkan, “Yerli tohumlarımız bizim en büyük mirasımız. En büyük mirasımız olan yerli tohumlarımızı geleceğe taşımalıyız. Bir şeyi çok iyi biliyoruz ki; tohuma sadakat geçmişe ve geleceğe sadakattir.  Unutmayalım; uygarlık tohumla yeşerdi. Tarımla başladı, medeniyet. Bugün yerli tohumun değerini anlarsak; ne kadar zengin bir mirasa sahip olduğumuzu da anlarız. Geleceğe olan sorumluluğumuzu yerine getiriyor; bereketli topraklara sahip olan kentimizde yerli tohumu yeniden canlandırıyoruz.  Umutlu bir gelecek için; çocuklarımıza bırakacağımız zengin bir miras için biz varız. İnanıyorum ki üreticimiz de bizi yalnız bırakmayacak. Yerli tohumla yetişen; o tadına doyamadığımız domatesleri,  patlıcanları, biberleri ve lahanaları bu topraklarda tekrar yeşerteceğiz. Ve Türkiye’nin Avrupa sınırı olan Edirne’de başlattığımız bu akım dalga dalga tüm Türkiye’yi saracak; geleceğe sağlık bırakacağız” diye konuştu.