7 BİN 771,83 MW ELEKTRİK ÜRETİLDİ; 96 BİN TON ÇÖP BERTARAF EDİLDİ

05.03.2020

Türk-Yunan-Bulgar Dostluk Grubu Derneği tarafından 6. Sınırsız Dostluk Yarı Maratonu ‘Çevre ve Sıfır Atık’ teması kapsamında Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile ortaklaşa ‘Atıklarla Sıfıra Doğru” isimli bir panel gerçekleştirildi. Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığındaki EDİKAB tarafından hizmete kazandırılan Edirne Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nde 2019 yılında 7 bin 771,83  MW elektrik üretildiğini, yaklaşık 96 bin ton çöpün de bertaraf edildiğini söyledi.  

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan da bir sunum gerçekleştirdi. Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığındaki EDİKAB üyeleri tarafından hizmete kazandırılan Edirne Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Müdür Vekili Olcay Ayluayan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatlarıyla kurulan Türkiye’deki örnek tesislerden biri olan Edirne Katık Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin İl Özel İdaresi Birlik sınırları içerisinde kalan 96 köy ile birliğe üye olan Edirne Merkez İlçe, Havsa, Süloğlu, Lalapaşa ilçelerinden gelen çöplerin depolanarak, bertaraf edildiğini söyledi.

Hıdırağa köyü, Yukarıova mevkiinde inşaa edilen tesisin 160 dönümlük arazi üzerine kurulduğunu ve günlük 300 ton kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, “Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatlarıyla hazırlanan proje kapsamında 3 lot olarak planlanan tesis, 1.lotu 4 hektarlık bir alanda hazırlanarak yaklaşık 950.000 m³ lük bir çöp depolama hacmine sahiptir. Yapılan hafriyat çalışması sonrası alanın tabanına 50 cm kalınlığında kil tabakası serilerek sıkıştırılmıştır. Daha sonra jeomemran ve jeotekstil uygulamaları yapılmıştır. Aynı zamanda arıtma tesisinde bulunan laboratuvar sayesinde günlük, aylık ve yıllık parametrelerin takibi yapılmaktadır. 2019 yılında bu tesiste üyelerden gelen toplam 96 bin 495,572 ton çöpün düzenli depolanması ve bertarafı sağlanmıştır. Eğer bu tesis olmasaydı, bu miktardaki çöp vahşi depolama sahalarına gidecek ve doğaya ve çevreye büyük bir zarar verecekti. Mevcut duruma ilaveten yine EDİKAB Başkanı da olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da talimatlarıyla elektrik üretim sistemleri kurulmuş olup, 1 Ocak 2019 tarihi ile bu sistem sayesinde çöpten çıkan metan gazından elektrik üretimine başlanmıştır. Gaz motoruna iletilen metan gazı 1,6 mw kurulu gücündeki gaz motorunda yakılarak elektrik enerjine dönüştürülmekte ve bu tesiste saatte 1,56 mw elektrik üretilmektedir” diye konuştu.

Üretilen bu elektriğin şehir şebekesine verilerek ekonomiye kazandırıldığını belirten Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, “EDİKAB, Başkan Gürkan’ın talimatlarıyla 2019 yılında elektrik üretimine başlayarak 2019 yılında  7.771,83  MW elektrik üretimi gerçekleştirmiş, ülke ekonomisine kazandırmıştır. EDİKAB, yapımı devam eden mekanik ayırma tesislerini devreye alarak 4.500 m² kapalı alan ile günlük 400 ton çöpü ayrıştırma yapacak, ayrıştırılan bu çöplerin içinden kağıt ,karton ,çam ,plastik gibi maddeleri geri dönüşüm tesislerine göndererek  hem depolanan çöp miktarını azaltmış, hem de bu geri dönüşebilen maddeleri ekonomiye geri kazandırmış olacaktır.  EDİKAB, bu doğrultuda hizmet alanında bulunan yaklaşık 250 bin vatandaşımızın yaşam kalitesini arttırmak, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak çevre kirliliğini ve doğanın tahribatını azaltmak, sadece tüketim anlayışından uzak, çevre bilincine sahip bir toplum oluşumuna katkıda bulunmak için sosyal projeler, eğitimler tesis gezileri, kampanyalar düzenlemek sureti ile  vatandaşların bu konuda bilinçli ve duyarlı olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır” dedi.