TRAKYA'DAKİ İLK VE TEK ARAÇ

02.10.2018

Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne Belediyesi tam donanımlı itfaiye aracına kavuştu. Trakya’daki ilk ve tek olma özelliğine sahip olan araç, basın mensuplarına uygulamalı olarak tanıtıldı. Senaryo gereği kaza yapıp devrilen otomobilden ilk olarak içine giren ağaç dalları çıkarıldı. Daha sonra devrilen araç kaldırıldı. Sıkışan yaralıların çıkarılması için camlar kırıldı; otomobilin kapısı kesildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1 milyon 400 bin TL değere sahip olan araç için belediyenin kasasından tek bir kuruş çıkmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı - Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi’nin ortak olarak yürütmekte olduğu CB005.1.11.005 numaralı, “Orman Yangınları için Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi” isimli proje kapsamında Edirne Belediyesi; Trakya’nın en donanımlı kurtarma aracına kavuştu.

Hem yangın söndürme hem de kaza kırım aracı olarak kullanılma özelliğine sahip araç basın mensuplarına tanıtıldı. Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1 milyon 400 bin TL değere sahip olan araç için belediyenin kasasından tek bir kuruş çıkmadığını söyledi. IPA Projeleri kapsamında alınan aracın Trakya’daki ilk ve tek araç olduğuna değinen Gürkan, “Bu aracın tam anlamdaki ismi kaza kırım aracı. Trafik kazası olduğunda sıkışmalar yaşanıyor. Bu araç içerisinde bulunan son teknoloji aletlerle kazaya anında müdahale ediliyor. Sıkışmış kapıları açıyor, sıkışmış yolcuları kurtarıyor. Hem itfaiye özelliği var; hem de kaza kırım aracı. 38 farklı özelliği var. Çift kabinli. 3 metre 85 santim yüksekliğinde, personel de taşıyabilen bir araç. Otomatik vitesli. Dünyada da teknolojinin ulaştığı son nokta” dedi.

EDİRNE İTFAİYESİ AVRUPA STANDARTLARINDA

Türk İtfaiye Teşkilatı’nın 304. yılını da kutlayan Gürkan, “Bugüne kadar fedakarca ve özveriyle kahramanca görev yapan tüm itfaiye mensuplarımızı tekrar kutluyorum. Haftaları kutlu olsun.  Edirne İtfaiyesi gerçekten 52 personeliyle çok fedakarca görev yapıyor. Çalışmalarını 3 vardiya halinde, 7/24 yürütüyor. Yangının ne zaman çıkacağı belli değil. O yüzden sürekli ekibimiz hazır. Bir ekibimiz görev başında bekliyor.  Araç gereç anlamında şu anda Edirne İtfaiyesi’nin Avrupa’daki herhangi bir itfaiye ile kıyasladığımızda hiçbir eksiği kalmadı. Yine Edirne İtfaiyesi’nin tarihinde bundan yaklaşık 2 yıl önce ilk planlı binasını yaptık. Bu bina da Türkiye’deki ender binalardan biridir. Yani Tip Proje dediğimiz, İtfaiye’nin, her bir itfaiye personelinin kendine ait yatağının olduğu, kendine ait dolabının olduğu, seminer salonunun olduğu, spor salonunun olduğu, yemekhanesinin olduğu, dinlenme alanlarının olduğu, çay kahve alanlarının olduğu ve bir yangın ihbarı geldiğinde Edirne İtfaiyesi 45 saniye içerisinde araçla garajdan çıkmış oluyor. Çünkü yangınlarda öncelikli hedef can güvenliği. Can emniyetinin olması ve canın korunması.  Mal güvenliği 2. aşamada geliyor” diye konuştu.

Yeni İtfaiye Binası’nın Edirne İtfaiyesi için bir milat, bir dönüm noktası olduğuna değinen Gürkan, “Çünkü göreve geldiğimizde maalesef Edirne İtfaiyesi, itfaiye araçlarının elektronik aksanları etkilenmesin diye yazları üstüne örtü örtüyorduk. Kışları da yine soğuktan tanklardaki sular donmasın diye battaniye örtüyorduk. O günlerden bugünlere geldik. Ben bütün personelime teşekkür ediyorum.  Bize katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.  Edirneliler şunu bilsinler, Edirne Belediyesi İtfaiyesi haftanın 7 günü 24 saat görevinin başındadır. İnşallah hiçbir yangınla karşılaşmayız. İnşallah herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayız. Ama karşılaşırsak bilinsin ki tecrübeli personelimiz, tecrübeli elemanlarımız ve tam teçhizat donanımızla her zaman vatandaşımızın yanında ve hizmetinde olacağız. Almış olduğumuz kaza kırım aracı da bugünkü rakamlarla, 1 milyon 400 bin TL değerinde bir araç. Belediyemizin kasasından tek kuruş çıkmadan tamamen Avrupa Birliği hibesi olarak alınmıştır. AB projesi olarak alınmıştır. Trakya’daki ilk ve tek kaza kırım aracıdır. Bunun bir örneği yok. Vincinden, kesme aparatlarına, açma germe aparatlarına her türlü yangına müdahale edebilecek sistemlere, 12 tona kadar ağaçları kaldırabilecek kapasitede vince sahip bir araçtır. 4x4 otomatik bir araçtır. Edirne’mize hayırlısı olsun. Halkımız için aldık. Halkımız için kullanmaya ve almaya devam edeceğiz. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra araç basın mensuplarına uygulamalı olarak tanıtıldı. Senaryo gereği kaza yapıp devrilen otomobil içine giren ağaç dalları çıkarıldı. Daha sonra devrilen otomobil; vinç özelliği sayesinde kaldırıldı. Sıkışan yolcular; can kırma özelliği ile kapıları kesme özelliğine sahip aletler kullanılarak çıkartıldı. İtfaiye ekiplerinin mücadelesini ise; İtfaiye Haftası nedeniyle İtfaiye Müdürlüğü’ne gelen okul öncesi öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.