VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Halk TV muhabirinin sorularını yanıtlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, COVİD-19 salgınına karşı çeşitli tedbirler almaya devam ettiklerini belirterek, “Çok acil işlerimizin dışında bütün işlerimizi durdurduk, alımlarımızı, bütün ihaleleri durdurduk. Şuanda kaynaklarımızın büyük kısmını öncelikli olarak, virüsten korunma tedbirlerine ayırdık. Kriz bitene kadarda vatandaşlarımızın yanında olacağız. Hiçbir ücret beklemeden, hiçbir beklentimiz olmadan dini, diline, inancına bakmadan yardımcı olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV muhabirinin sorularını yanıtladı. 28 Şubat’a hükümetin sınır kapılarını açık tutacağı duyurusunu yapmasının ardından Pazarkule Sınır Kapısı’na akın eden mültecilerin son durumunu değerlendiren Belediye Başkanı Recep Gürkan, “28 Şubat tarihinde Edirne bir mülteci akını ile karşı kaşıya kaldı. Türkiye’de bulunan düzensiz göçmenler için sınır kapılarının açık tutulacağı açıklaması yapıldı. Bunun üzerine çok sayıda belki on binlerce, yüz binlerce mülteci Edirne’ye geldiler. Tabi Edirne’nin Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’nda başlayarak, Yunanistan’la yaklaşık 200 kilometrelik bir sınır hattı var. Mülteciler bu sınır hattı boyunca dağıldılar. Ve düzensiz geçişler başladı. Ve bu süreç Mart ayının sonlarına kadar devam etti. Ancak Yunanistan’ın gittikçe tedbirleri arttırması; boydan boya tel örgü çekmesi, Yunanistan’ın sınır devriyeleri koymasıyla geçişler gittikçe azaldı ve toplamda 150 bine yakın düzensiz göçmen Meriç Nehri’nin değişik noktalarından Yunanistan’a geçerek geçişlerini tamamladılar” diye konuştu.
Pazarkule Sınır Kapısı’nda 12 bin kadar düzensiz göçmenin kaldığını onlarında bir kısmının kendi istekleri ile geri döndüklerini belirten Gürkan, “Sonuç olarak 10 Mart’tan itibaren ülkemizde de koronavirüsü tedbirleri alınmasıyla birlikte tekrar bir karar alındı. Çünkü göçmenlerin bulunduğu yerler; şartları gerçekten çok kötüydü, insan sağlığına uygun olmayan, derme çatma çadırlarda, kalabalık bir ortamda bulunuyorlardı. Pazarkule Sınır Kapısı’nda kalmakta bulunan düzensiz göçmenlerin; Yunanistan’da da düzensiz göç hem de koronavirüsü tedbirleri kapsamında yasaklamasından sonra bu göçmenlerinde sağlığı düşünülerek, yurdun çeşitli yerlerindeki öğrenci yurtlarına transfer edilmeye başlandı. Bu süreç 26-27 Mart’a tamamlandı ve toplamda 12 bin göçmen buradan araçlarla Kocaeli, Malatya, Osmaniye gibi birkaç şehirdeki hem geri gönderme merkezlerine hem de öğrenci yurtlarına yerleştirildi. Çok fazla sayıda küçük çocuk, bebek vardı. Ben belediye başkanı olarak 2 boyutlu bakıyorum olaya hem onların sağlıklarının korunması hem de Edirne’de virüs tehdidinin azaltılması. Çünkü hijyene uygun olmayan ortamlarda göçmenler kalıyordu” dedi.
GÖÇ DALGASINDAN EDİRNE OLUMSUZ ETKİLENDİ
Göç dalgası sürecinde Edirne’nin çok olumsuz etkilendiğini ifade eden Gürkan, “ Edirne bir turizm kenti biliyorsunuz. O süreçte turizm hareketi neredeyse tamamen durdu. Yunanistan ve Bulgaristan’dan çok sayıda insan günübirlik alışverişe gelirler. Bu süreçte gelen sayısı çok azaldı. Bu Edirne ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Ama yine de Edirneliler, insani yardım kapsamında göçmenlere ellerinden gelen yardımları yaptılar, desteklediler. Bu konuda AFAD ve diğer kurumlarla birlikte biz de yoğun bir mesai harcadık. Göçmenler gitmeden de koronavirüsü krizi başladı. Tabi bütün illerde durum aynı ama Edirne’nin şanssızlığı bir sınır ili olması, mülteci akını ile uğraşması ve hemen onun ardından COVİD-19 krizinin gelmesi bizi diğer illere göre kat ve kat daha fazla etkiledi. 10 Mart’a Sağlık Bakanlığı krizi açıkladı. Biz bunu biraz önceden öngördük ve 8 Mart tarihi itibariyle dezenfeksiyon çalışmalarına başladık” şeklinde konuştu.
COVİD-19 salgınına karşı aldıkları önlemler ile ilgili de bilgiler veren Gürkan, “Maske dağıtımı, dezenfektan dağıtımı, açık alanların, toplu alanların, kamu merkezlerinin, özel işyerlerinin dezenfekte edilmesi; apartman ve sitelerin ortak alanlarının dezenfekte edilmesi bunların hepsini ücretsiz yapılıyor. Maske ve el dezenfektanı dağıtımlarımız devam ediyor. Hem öteden beri bildiğimiz yardıma muhtaç insanlar hem de bu süreçte işyerinin kapanması, işten çıkarılma, ücretsiz izne çıkarılma gibi ekonomik sıkıntıda olan vatandaşlarımıza yardımlarımız devam ediyor. İmkanlarımız el vermese de şartlarımızı zorlayarak, ekonomik yardımlarda bulunmaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki bu süreci bu dayanışma ile; yurt genelinde tüm CHP’li belediyeler gerçekten çok olağanüstü çalışıyorlar. Biz çok acil işlerimizin dışında bütün işlerimizi durdurduk, alımlarımızı, bütün ihaleleri durdurduk. Şu anda kaynaklarımızın büyük kısmını öncelikli olarak, virüsten korunma tedbirlerine ayırdık. Bunun içerisinde gıda ve maddi yardımlarda var. Özelikle dezenfeksiyon çalışmaları var. Kişisel hijyen ürünleri var. Kriz bitene kadarda vatandaşlarımızın yanında olacağız. Hiçbir ücret beklemeden, hiçbir beklentimiz olmadan dini, diline, inancına bakmadan yardımcı olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.