GÜRKAN KIRKPINAR'I DEĞERLENDİRDİ

29.07.2019
"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen 658. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde Belediyenin 4 milyon 272 bin 207 lira giderinin, 1 milyon 414 bin 224 lira da gelirinin olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gelir-gider makası daha önceki yıllara göre daha iyi durumda” dedi. Gürkan, gazetecilerin, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, Kırkpınar alanının yerinin değişmesi ile ilgili talebi hakkındaki soruya da, “Temeli olan bir talep değil" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen 658. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde Belediyenin 4 milyon 272 bin 207 lira giderinin, 1 milyon 414 bin 224 lira da gelirinin olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gelir-gider makası daha önceki yıllara göre daha iyi durumda” dedi. Gürkan, gazetecilerin, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, Kırkpınar alanının yerinin değişmesi ile ilgili talebi hakkındaki soruya da, “Temeli olan bir talep değil. Yeri değişirse, Kırkpınar UNESCO Listesi’nde çıkar” şeklinde cevap verdi. Gürkan, 2020 Kırkpınar Güreşleri Ağalığını alan Seyfettin Selim’im, ihale bedeli 661 bin lirayı da Belediyeye yatırdığını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın mensuplarıyla Belediye Kent Ormanı’nda bir araya geldi. 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yılki bölümünün gayet iyi geçtiğini belirten Gürkan, Belediyenin Kırkpınar ile ilgili gelir-gider durumu hakkında da bilgiler verdi.  2020 yılı Kırkpınar Güreşleri Ağalığını kazanan Seyfettin Selim’in, ağalık bedeli 661 bin lirayı zamanı içerisinde Belediyeye yatırdığını söyleyen Başkan Gürkan, 1-7 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Kırkpınar için Belediyenin 4 milyon 272 bin 207 lira giderinin, 1 milyon 414 bin 224 lira da gelirinin olduğunu belirterek, “Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere bu sene Kırkpınar’ı 2 milyon 857 bin 983 lira eksi bakiye ile tamamladık. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gelir-gider makası daha önceki yıllara göre daha iyi durumda” dedi. Güreş Federasyonu Başkanı ile görüşmelerinde önümüzdeki yıl Kırkpınar için Güreş Federasyonu’ndan bir destek geleceğini umut ettiğini ifade eden Gürkan, “Kendisine, lisansı siz veriyorsunuz, giderini biz karşılıyoruz dedim. Bunu bir çok yetkiliyle de görüştüm. Önümüzdeki yıl bu konuda bir destek geleceğini umuyor ve bekliyorum. Özellikle de Güreş Federasyonu’ndan” şeklinde konuştu.

                Kırkpınar Güreşleri’nin DMAX kanalından canlı yayını ile ilgili kendilerine kızanlar ve tepki gösterenler olduğunu da kaydeden Gürkan, buna rağmen bu yılki güreşlerin televizyondan izlenme ve sosyal medya platformlarındaki takip rakamlarına göre önemli izlenim sayılarına ulaştığını söyledi.  Gürkan, “Son gün özellikle toplamda 30 milyonun üzerinde iletiyi yakalamışız. Kırkpınar için bu müthiş bir sayı” dedi.

Gürkan, bu yıl Sarayiçi’nde yapılan kazı çalışmaları nedeniyle kurulan yaya köprüsü konusunda Edirne Valisi Ekrem Canalp’e tekrar teşekkür ederek, Belediye olarak bu alana kalıcı bir köprü yapmak istediklerini ve bu amaçla 4 yıl önce bir proje ile Kültür ve Tabiat Varlıklaı Koruma Kurulu’na müracaat ettiklerini belirtti. Bu alana sürekli kalıcı bir yaya köprüsü yapacaklarını ifade eden Gürkan, “Kurul projemizi inceledi ve bazı düzenlemeler istedi. Bunları tamamladık ama bu yıla yetişmedi. Bu alana 2 giriş vardı ama Bakanlık Fatih Köprüsü tarafındaki alanı ören yeri ila edince bu giriş teke düştü. Bu nedenle oraya mutlaka kalıcı bir köprü yapmamız gerekiyor. Kurul projemizi onayladığı gibi köprünün hemen yapımına başlayacağız” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, Kırkpınar alanının yerinin değişmesi ile ilgili talebi hakkındaki sorusunu da cevaplandıran Gürkan bu konuda da şunları söyledi:

“Tabii ben herkesin düşüncesine saygılıyım. Onlar böyle düşünebilir ama herkes bulunduğu noktadan bakıyor bu tür işlere. Kırkpınar 2010 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girdi. Biz Kırkpınar’ı oradan taşıdığımız anda da UNESCO’dan çıkıyor Kırkpınar. Bunun kimse farkında değil. UNESCO’ya giren eserlerin gelenekselliği diye bir kavram var. Kırkpınar 1 hafta. 1 haftada oranın yapısı mı, fularası, eko sistemi mi bozuluyor.  Bu talepleri saygıyla karşılıyorum ama bunun çok temeli olan bir talep olduğunu da düşünmüyorum açıkçası.”

Gazetecilerin Kapıkule’de kurulan çadır ile ilgili sorularını da yanıtlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye olarak bu alana izin verildiğini söyledi. Çadır alanında Edirne esnafı dışında başka bir esnafın olmayacağını hatırlatan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl yurda girişte rekor kırılıyor. Mesela 20 bin kişinin 1 günde yurda giriş yaptığını düşünelim. Bunlardan kaç tanesi merkeze geliyor. Bin kişiyi geçmez. Onlar da zaten tarihi mekanlara, çarşı merkezine ya da konaklama için otele geliyor. Merkez dışındaki semtlere de gitmiyorlar. Bu çadırda Edirne esnafı dışından kimse bulunmayacak. Esnaf birlikleri ve  çarşı yönetim başkanlarının istedikleri gibi çalışacaklar. Kesin kural bu. Zaten Esnaf odaları da , çarşı yönetimleri de bunu biliyor ve bu konuyu takipteler. Yurda girenlerin % 95’inden kimse yararlanamıyor maalesef. % 5 i de merkezde kalanlar. Oysa ki bizim hedefimiz % 95’e en azından bir sakız satabilmek. Edirne esnafına gurbetçiyi dükkanında bekleme, gurbetçinin ayağına git diyoruz. Ne isterlerse satsınlar orada. Buradaki kiralar da düşük. Biz dedik ki, Edirns esnafı dışından bir kişi olursa derhal burasını kapatırız. Biz Belediye olarak Edirne esnafı için izin verdik. Gitsinler ekmek paralarını kazansınlar bu ekonomik krizde. Edirne esnafı, Edirne’ye ait yöresel ürünlerini burada rahatlıkla satabilecekler sonuçta bu alanda”.