EDİRNE AKADEMİ FARK YARATMAYA DEVAM EDİYOR
"Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Edirne Akademi’de geçtiğimiz hafta siyaset ve kariyer konuşuldu; yazarlık atölyesiyle katılımcılar yeni vizyonlara kapılarını araladı. Edirne Akademi; her hafta olduğu gibi geçtiğimiz hafta da birbirinden değerli konukları ağırladı.
Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan ve her görüşten, her fikirden konularında uzman isimleri ağırlayan Edirne Akademi; katılımcılarına farklı bakış açıları sunmaya; onlara yeni vizyonlar açmaya devam ediyor. Edirne Eski Vali Konağı’nda gerçekleştirilen eğitimlerde ilk olarak Toplumbilimci Doç. Dr. Serdar Taşçı eğitim verdi. ‘Siyaset Sosyoloji’ konusunda akademi öğrencilerini bilgilendiren Taşçı, “Türkiye’deki Siyaseti” anlattı.
Edirne Akademi’nin ikinci konuğu ise 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü Sahibi olan Irmak Zileli oldu. Zileli, okurlarıyla Yazarlık Atölyesi’nde buluştu. Daha önceki eğitimlerinde tema yani konunun belirlenmesi hakkında katılımcılara bilgi veren Zileli, bu kez de hikayenin nasıl belirleneceği konusunda önemli bilgiler verdi. Hikayenin nasıl belirleneceğini yazar, kendi kitabı olan ‘Gözlerini Kaçırma’ isimli kitap üzerinden anlattı; kitabı yazarken tuttuğu günlükleri öğrencileriyle paylaştı.
DÜNYAYI VE KENDİMİ ANLAMAK İÇİN YAZIYORUM
İlk olarak kitabın temasını ‘Başkaldırı’ olarak belirlediğini ifade eden Zileli, “Temayı belirledikten sonra nasıl bir hikaye ile aktaracağımı düşünmeye başladım. Bu bir günde olacak bir şey değil, uzun bir süreç. Hikayeyi bulmanız demek; tekrardan bir araştırma sürecine girmeniz gerek. Gözlerini Kaçırma’yı okuyan birçok psikolog arkadaşım şunu söyledi; ‘Bir psikolog eğitimi almışçasına kuşaklar arası geçiş meselesini çok iyi işlemişsin’ dedi. Bunun nedeni gerçekten bütün zihnimi oraya vererek, çok ciddi bilimsel kitaplar okumuş olmam. Bu çok zevkli bir dönem. Çünkü keşfediyor, öğreniyorsunuz. Yazmak benim için bir kazı yapmaya benziyor. Ben toprağı kazmaya başlıyorum; kavramla başladım, sonra ‘anne-çocuk’ dedim. Kazdıkça, toprağın altından yeni nesneler çıkıyor. Onlara bakıyor ve onları değerlendiriyorum. Kendime ait şeyler de var. Dış dünyaya ait olanlar da var. Dünyayı ve kendimi anlamak için yazıyorum. İnsanlara doğruları anlatmak için değil. Hem kendimi hem dünyayı, hem de insanları anlamak için yazıyorum. Anlatmaksa asıl mesele yazarsınız; anlamaksa asıl mesele daha çok okursunuz. Daha çok okudukça daha da iyi anlatırsınız aslında. Yazarken de daha iyi anlarsınız. Bir iç döküm olmamalı. O zaman bir liselinin günlük defterini okuyormuş gibi olursunuz. Buna da kimsenin ihtiyacı yok. Benzer hikayelerle yazılmış olabilir, filmler çekilmiş olabilir. Bunun da aynısını anlatmamanız için de, bağlar kurmanız için de bütün bunlara hakim olmanız gerekiyor. Ben meselesi olan bir derdi olan metinler yazıyorum. Bir meselem olduğu için de sorularım var. Doğru soruları sormam için de beslenmem gerekiyor. Okura cevap vermem için de beslemem gerekiyor” dedi.
Zileli daha sonra ‘Gözlerini Kaçırma’ isimli kitabı yazarken tuttuğu günlükleri öğrencileriyle paylaştı, öğrencileri ile birlikte yorumladı.
Mercedes Finans Kurucusu, Bosch-Siemens İnsan Kaynakları e. Direktörü Işık Gürol da, ‘Kariyer Yönetimi Ve İnovasyon’ konulu ders verdi. Katılımcıların çoğunluğunun gençlerin oluşturduğu ‘Kariyer Yönetimi Ve İnovasyon’ konulu derste Mercedes Finans Kurucusu, Bosh-Siemens İnsan Kaynakları e. Direktörü Işık Gürol’u öğrenciler can kulağıyla dinledi. Kariyer basamaklarını nasıl tırmanacakları konusunda önemli ipuçları yakaladı. Gürol, genç yaşlardaki girişimciliğin tecrübe eksikliğinden dolayı bazen sonuca ulaşamadığını söyledi. ‘Türkiye’de girişimciliği destekleyen birçok kurum ve kuruluş var’ diyen Gürol, bu kurumlar hakkında da bilgiler verdi. Gürol, kurumsal bir şirketin sıfırdan nasıl büyüyebileceğini anlattı.