ROMACTED PROJESİ'NDE EDİRNE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

24.08.2019
"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Roman vatandaşların meslek sahibi olabilmeleri için eğitim merkezi açılacağını söyledi. Gürkan, “Biz eğitimi en öncelikli konu olarak görüyoruz. Bu kısır fakirlik garibanlık döngüsünü, iş bulamama döngüsünü eğitimli bir nesil yetiştirerek ve meslek sahibi olarak kırabiliriz” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığında yürütülen "Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED)" programı kapsamında Türkiye'de Edirne, Konak, Pendik, Şişli, Karadeniz Ereğli ve Canik Belediyelerinin pilot belediyeler olarak belirlendi. Yerel düzeyde Roman vatandaşların güçlendirilmesi ve iyi yönetişimin artırılması amacıyla yürütülecek Romacted programı Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'de eş zamanlı olarak 24 ay süreyle uygulanacak.

Proje kapsamında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’de yaşayan Roman vatandaşlarla Belediye Meclis Salonu’nda bir araya geldi. Geçen 5 yıl süresince yardıma muhtaç vatandaşlar için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Gürkan, bu kapsamda Belediye olarak 160 adet ev yapımı gerçekleştirildiğini söyledi. Gürkan, “5 yıl içerisinde mahallelerimizde toplam 160 adet ev yaptık. Kimini onardık kimini sıfırdan yaptık. Edirne Belediyesi diğer Büyük şehir belediyeleri gibi ekonomik olarak güçlü değil. Kendi imkanlarımızla vatandaşlarımızın daha sağlıklı evlerde oturması için  5 yılda 160 evi oturulabilir hale getirdik. Evleri yaparken diğer kurumların hiçbirinden tek bir katkı gelmedi. İnsanın 2 temel ihtiyacı vardır. Karnını doyurmak ve başını sokacağı bir yer bulmak” dedi.

Edirne’de yaşayan Roman vatandaşların meslek sahibi olabilmeleri için eğitim merkezleri açacaklarını ifade eden Belediye başkanı Recep Gürkan, bu sayede garibanlık, iş bulamama ve fakirlik döngüsünü mesleki eğitimle kırmayı başaracaklarına inandığını kaydetti.  Belediye olarak, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu koordinatörlüğünde yürütülen ROMACTED projesi kapsamında çalışmalar yaptıklarını belirten Gürkan şunları söyledi:

“Belediye o şehrin tüm insanlarının ortak bir ürünüdür, ortak belediyesidir. İnsanımızın türk, laz, çerkez, roman, kürt diye ayrılmasına her zaman karşı çıkmışımdır. İnsan insandır. Hiç kimse ne olacağını, hangi ırka mensup olacağını belirleme şansına sahip değildir. Bu kimlik herkesin herkesin gururu ve onurudur. Hiç kimse bir başkasının etnik kimliğini, ırkını sorgulama, soruşturma, küçük görme hakkı da yoktur haddide yoktur. Yakında Edirnemizde sanat okulu ya da sanat eğitim merkezi ya da sosyal eğiim merkezi isim çok önemli değil, bir çalışma başlattık. Önemli bir sanatçı ile bu projemizi hayata geçireceğiz. Özellikle müziğe yatkın olan evlatlarımızı daha profesyonel bir şekilde eğiterek onların bir meslek sahibi olmasını sağlayıp kendilerine güzel bir gelecek sağlamalırını istiyoruz. Bu kuracağımız merkezde sadece müzik olmayacak, farklı alanlar da olacak. Biz eğitimi en öncelikli konu olarak görüyoruz. Bu kısır fakirlik garibanlık döngüsünü, iş bulamama döngüsünü eğitimli bir nesil yetiştirerek ve meslek sahibi olarak kırabiliriz. Meslek sahibi sadece eğitimle olabilirsiniz. Meslek eğitim ile edinilir.”

ROMACTED Projesi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu, Edirne Belediyesi’nin bu projede yeralmasını kendisinin istediğini de kaydeden Belediye Başkanı Recep Gürkan, bunun siyasi bir yanının olmadığını, tamamen Roman vatandaşların topluma uyumunu ve bu amaçla eğitimlerine destek vermenin hedeflendiğini söyledi. Roman vatandaşların yaşadığı mahallelerde temsilciler belirlediklerini de söyleyen Gürkan, proje kapsamında yapılacak çalışmalar için rol modeller belirlemek istediklerini de belirterek, “Almış olduğu eğitim ile sahip olduğu mesleği sayesinde standardı yükselen ve doğup büyüdüğü mahallesinden çıkıp diğer mahallere giden ve aynı standartlarda yaşayan bir çok arkadaşım var. Bizler rol modeller çıkarmalıyız. Rol modelleride bu projenin içerisine dahil edebiliriz. Kendi içimizden çıkmış, toplum içerisinde belli bir noktaya gelmiş, sürekli işi olan öğretmen, doktor, avukat gibi insanları bulup onları mahallere taşıyıp mahalleliye anlatmamız gerekir. Bu çocuklar ancak o öyle etkilenir. Bu çocukların anne ve babaları diyecekki benim de çocuğum öğretmen doktor olabilir, düzenli bir gelire sahip olabilir. Bu sayede tüm enerjilerini, tüm birikimlerini, çocuklarının eğitimine harcayacaklardır. Edirne Belediyesi olarak bugüne kadar her türlü desteği verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Türkiye’de bir ilk olması açısından önemli bir proje. Bu konu siyeasi bir konu değildir. Biz bu toplumu kalkındırmak istiyorsak sadace belediye değil Valilik, Bakanlık, devlet hükümet ve diğer kurumların da destek vermesi gerekir’’ şeklinde konuştu.

Proje kapsamında ROMACTED Toplum Eylem Grubu Temsilcisi olarak seçilen Hüseyin Gümüşler’de, ROMACTED Projesi’nin Edirne Belediyesi sayesinde çok güzel ilerlediğini ve 8 aydır yapılan çalışmaların, Türkiye’deki 5 il içerisinde Edirne en iyi çalışan bölge durumunda olduğunu gösterdiğini söyledi. Gümüşler, “Bizler mahalle ile kurumlar arasında köprü vazifesi görüyoruz. Papazoğlunda bir gençlik merkezi kurmak istiyoruz. Bu merkezde müzik, dans, spor, kısa film atölyesi, edebiyat, kukla, liderlik çalışmaları etkili takım çalışmaları, kültürler arası diyalog gibi birçok dalda çocukların ihtiyaçlarına göre eğitimler verilecek. Matematik, fen, ingilizce, sosyal bilgiler üzerine dersler olacak. Çocuklara sorumluluk duygusu öğretilecek. Edirne’de roman mahallesi olarak bilinen 8 mahallemiz var. Muhtarlıklarımızla beraber çalışmalar yapıldı. Mahalle temsilcileri seçildi. Düzenli olarak haftalık toplantılar düzenlendi. Genel sorunlar tespit edildi. İlk adım tamamen analiz üzerineydi.  Projenin ilk adımını tamamladık. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a bu projeye ortak olduğu için teşekkür ediyoruz” dedi.