ÇİN MALI TARTILAR İMHA EDİLDİ

05.02.2020
"

Edirne Belediyesi, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu’nun 15’inci Maddesi (İ) bendine göre kullanımı yasak olan Çin malı ölçü ve tartı aletlerine el koyarak, imha etti. 57 adet elektronik, 57 adet de mekanik olmak üzere toplamda 114 ölçü ve tartı aleti imha edilirken; yetkililer genelde seyyar satıcıların ve pazarcıların kullandığı Çin malı ölçü ve tartı aletleri konusunda mağdur olmamaları için vatandaşları uyardı.

14 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan 7164 Sayılı Kanun ile 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılarak, uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan ölçü ve ölçü aletlerinin ticaret maksadıyla kullananlar hakkında uygulanacak idari ceza işlemleri güncellendi. Edirne Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı Ölçüler ve Ayar Memurluğu Birimi de bu kapsamda gerçekleştirdiği denetimlerde 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu’nun 15’inci Maddesi (İ) bendine göre kullanımı yasak olan 57 adet elektronik, 57 adet de mekanik olmak üzere toplamda 114 ölçü ve tartı aletine bir süre önce el konulmuş, ilgililer hakkında idari işlem uygulanmıştı.

Çin malı elektronik tartı aletlerinin 3516 Sayılı Kanun gereği uluslararası standartlarda geçerliliği olmadığını ve ticaret amacıyla kullanılmasının yasak olduğunu belirten Edirne Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Zogo,  “Şehrimizde faaliyet gösteren seyyar satıcılar başta olmak üzere yine şehir dışından kentimize satış yapmak için gelen seyyar satıcılardan özellikle Çin malı diye tabir ettiğimiz; ticarette kullanımı yasak olan terazilerin, ayarsız, damgasız olanlarına el konuldu. El konulan 114 terazi imha edildi” diye konuştu.

Zogo, ayrıca 1 Ocak- 28 Şubat tarihleri arasında terazi kullanan esnafın beyanname vermek zorunda olduklarını söyledi.

El konulan teraziler hakkında bilgi veren Ölçüler ve Ayar Memur İnan Çavuş, “Kanun gereği bu cihazların ticari amaçla kullanılması yasaktır. Zaten bu cihazları getiren firmalar bunlara ticari amaçla kullanılmasının yasak olduğuna dair etiket basıyor. Ancak buna rağmen bazı kişiler yasak olmasına rağmen yine de bu elektronik tartıları ticaret maksadıyla kullanıyor. Vatandaşlarımız bu cihazları ve Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu tarafından kontrol edildiğine dair herhangi bir işareti bulunmayan diğer terazileri de gördüklerinde alışveriş yapmasın. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz ” dedi.

Daha sonra tartı ve ölçü aletleri ekiplerin gözetiminde imha edildi.

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre beş yüz Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar, etkisiz olduğu halde, bu Kanun kapsamına giren ölçü aletlerinin muayenelerini veya tamir ve ayarını yapan kişiye, iki bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar, Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre iki yüz Türk Lirasından iki bin Türk Lirasına kadar, Ölçü aletlerinin muayenelerini veya tamir ve ayarını yapmak için Bakanlık tarafından yetkilendirilen servislerin, yetki kapsamındaki hizmetlerde ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyette bulunması halinde iki bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar, Uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden, ithal eden, satan, satışa arz eden, satın alan veya bulunduran kişiye on bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar, Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişiye bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası uygulanması hükme bağlandı.