EDİRNE’DEKİ ROMAN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİR ARAYA GELDİ
"Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, "Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED)" programı kapsamında Edirne’deki Roman sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi.
Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığında yürütülen "Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED)" programı kapsamında Türkiye'de Edirne, Konak, Pendik, Şişli, Karadeniz Ereğli ve Canik Belediyelerinin pilot belediyeler olarak belirlendi. Yerel düzeyde Roman vatandaşların güçlendirilmesi ve iyi yönetişimin artırılması amacıyla yürütülecek Romacted programı kapsamında Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Edirne’de bulunan Roman sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sivil toplum örgütlerinin bir ülkenin çok önemli argümanları olduğunu söyledi. ROMACTED programı kapsamında Edirne’de bulunan Roman sivil toplum örgütleri ile bir araya gelmek istediklerini belirten Tanrıkulu, “Roman dernekleri faaliyetlerini anlatmalarını istiyorum böylelikle birbirlerinden haberleri olsun. Bu toplantı Edirne de ilk defa yapılıyor. Bu açından çok önemli” dedi.
İlk olarak söz alan Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Turan Şallı da “Biz bugün burada zor bir konuyu konuşuyoruz. Edirne Belediyesi de ellerinden geldiği kadarıyla bu çalışmaya katkı sunmak istiyorlar. Roman çocuklarının eğitimde sıkıntılar yaşadığını hepimiz biliyoruz. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak eğitim ve benzeri ne kadar çok talebimiz olduysa Edirne Belediyesi bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı” diyerek 4+4+4 sistemiyle birlikte birçok Roman çocuğunun lise hayatında olamadığını, bu konuya devletin ciddi bir şekilde eğilmesi gerektiğini söyledi.
Edirne Hurda Toplayıcıları Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Merdin de derneklerini 2019 yılında kurduklarını ve birçok konuda eğitim verdiklerini, çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
AZ 81 Spor Kulübü Başkanı Rıza Ürütükçü de Roman gençlere katkı sağlama adına yolla çıktıklarını ve yaptıkları çalışmalarla Roman çocukları sporla buluşturduklarını söyledi.
Trakya Edirne Genç Romanlar Eğitim, Yardımlaşma, Dayanışma, Kalkınma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Olgun Çaylı da yaptıkları eğitim çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Avrupa Balkan Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Hilmi Keskin de derneğinin amacının Roman çocuklarının okumasına yardımcı olmak olduğunu belirterek, 3 bin Roman çocuğuna destek olduklarını söyledi.
Edirne Roman Gençlik ve Eğitim Derneği Kerem Özdemir de derneklerinin 2020 yılında kurulduğunu ve Karaağaç’ta Gençlik Merkezi kurulması için çalışmalara başlattıklarını, bunun da onayını aldıklarını söyledi. Uyuşturucu kullanımı ile daha etkin mücadele etmek için bu derneği kurdukların belirten Özdemir, bu konuda da çeşitli eğitimler vermeye başladıklarını söyledi.
Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz de Roman örgütlenme tarihinin yazılması gerektiğini belirtti.