EDİRNE 6. KİTAP FUARI KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI

05.10.2018

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen ve Edirnelilerin her yıl heyecanla beklediği Edirne 6. Kitap Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı. Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu ise Usta Siyasetçi Ali Topuz oldu. Edirne’nin 92 yıl gururla Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yaptığını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne bugün de yine aynı gurur ve heyecanı duyarak hemşehrisi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalması için, aynı gururla dimdik ayakta duracaktır” dedi.

Edirne Belediye Başkanlığı’nca, eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuyucuları yazarlarla bir araya getirmek için düzenlenen Edirne 6. Kitap Fuarı; Kipa Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. 5-14 Ekim tarihleri arasında 62 seçkin yayınevi ile 120 yazarı ağırlayacak olan kitap fuarının açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Yerel yönetimlerin tek görevi yol yapmak, altyapı yapmak, peyzaj yapmak, su getirmek, kanalizasyon yapmak değil. Yerel yönetimlerin en büyük ve bana göre en önemli görevi bir şehri, bir kentin kültür, sanat ve spor yaşamına yaptığımız katkı. Dünyanın peyzaj açısından, mimarı açıdan en güzel şehrini yaratabilirsiniz. Orada yaşayan insanlar dünyanın en mutlu şehrinde yaşayan insanlar olabilir ama bu yaptıklarınız eğer sanatla, kültürle, sporla desteklenmiyorsa; bunlarla yaptıklarınızın üzerine taç koymuyorsanız, biliniz ki yaptıklarınız sizden sonra yok olup gidecektir. Yönettiğiniz kenti kültürel anlamda zenginleştirmiyorsanız; yönettiğiniz kenti sanatla buluşturmuyorsanız, tanıştırmıyor ve gelecek yıllara taşımıyorsanız, o şehrin geleceği yoktur. Bugün dünya üzerinde yarışan ülkeler değil; bugün dünya üzerinde yarışan şehirler kentler. Bugün Newyork dediğinizde kimse arkasına Amerika’yı eklemiyor. Paris dediğinizde Fransa’yı; Londra dediğiniz de İngiltere’yi eklemiyor, İstanbul dediğinizde kimse arkasına Türkiye’yi eklemiyor. Bu bize dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını gösteriyor. O yüzden Edirne’yi 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan bu özel şehri tüm dünyada tanınır hale getirmek zorundayız. Hedefimiz ve çabamız bu” dedi.

“EDİRNE’Yİ GELECEK YÜZYILLARA SANATLA, KÜLTÜRLE VE SPORLA TAŞIYACAĞIZ”

Gürkan, Edirne’nin tüm dünyada en çok turist çeken 100 ülke arasında 68. sırada olduğunu ve bundan da gurur duyduğunu belirterek, “Edirne’de 3,5 milyon turisti Edirne’ye getirebiliyorsak; Edirne’yi en çok turist çeken 100 ülke arasında 68. sıraya koyabiliyorsak bu Edirne’nin geçmişten gelen üniter yapısını çok iyi tanıttığımızı, sentezini yaptığımızı ve bunu tüm dünyada çok iyi anlattığımızı gösterir. Tarih ve kültür şehri olan Edirne’yi gelecek yüzyıllara sanatla, kültürle ve sporla taşıyacağız. Bunda kararlıyız. Birlikte yaşamaktan onur duyduğum Edirneliler tüm dünyada bunu yapabilecek en iyi kentliler, en iyi insanlardır. Edirne’nin 6.sını yaptığımız kitap fuarına, tüm katmanların çok önemli destek vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ İLELEBET PAYİDAR KILACAK GENÇLERİ YETİŞTİREREK ATATÜRK’E OLAN SEVGİMİZİ GÖSTERECEĞİZ”

           

Edirne’nin 92 yıl gururla Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yaptığını belirten Gürkan, “Edirne bugün de yine aynı gurur ve heyecanı duyarak hemşehrisi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalması için aynı gururla dimdik ayakta duracaktır. Türk Milleti’nin temeli kültürdür diyen Atatürk’e bizim sevdamız, sevgimiz, saygımız elbette sonsuz. Ama Atatürk’ü sevmek, saygı duymak Atatürk için bir şeyler yapmış olmak anlamına gelmiyor. Biz öyle gençler öyle evlatlar yetiştireceğiz ki; öyle bir şehir yaşatacağız ki; sadece sevdayla, sevgiyle, saygıyla değil, yaşam tarzımızla, yaptıklarımızla, aldığımız nefesle, yüreğimizdeki aşkla ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılacak gençleri yetiştirerek Atatürk’e olan sevgimizi göstereceğiz” dedi.

Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu ise Usta siyasetçi Ali Topuz da fuara katılan herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını belirterek, “Bugün burada açılışı yapılan kitap fuarının konuğu olmak, konuk sıfatıyla burada konuşma hakkına sahip olmayı büyük bir mutluluk olarak daima anacağım. Bu yaklaşımı dolayısıyla belediye başkanımıza özellikle bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. İkincisi, öğlen saatlerinden beri buradayım. Bazı yerleri gezme fırsatı bulduk. Daha evvelde Edirne’ye gelmiştim ben. Sayın Başkanın, belediye meclis üyeleri ve belediyede çalışanlarla birlikte halkın desteğini arkasına alarak çok önemli işleri başarmış olduğunu görmek benim gibi siyaseti geride bırakmış ama siyasetten bir türlü kopamayan bir insan için çok büyük değerler taşıdığını bilmenizi isterim. Gerçekten başarılı bir dönem geçirmiş bulunuyor belediyemiz. Öyle umuyorum ki bundan sonraki dönemde de aynı düzenini, yapmayı tasarladıklarını, daha büyük başarılarla bundan sonra sürdürür. Ve Edirne’miz tarihi kimliği için de çok değerli bir yeni konuk daha kazanmış olur” dedi.

KİTAP FUARI KÜLTÜR VE SANAT FAALİYETİDİR

Kültür, sanat ve hatta spor faaliyetlerini sürdürmenin belediyeler için çok önemli olduğunu belirten Topuz, “Çünkü belediyelerimizin çok kıt olan kaynaklarından bu işleri yapmaya pay ayırabilmek ancak sanatın, ilimin, edebiyatın, sanatın her türünün, sporun bir insanın gelişmesinde ne kadar önemli bir payının olduğunu bilmiş olmaktan kaynaklanır. Bilgi, kültür, sanat gerçekten insanı yüceleştiren bütün yeteneklerini ortaya koymasına zemin hazırlayan bir alandır. Bu alana yatırım yapmak demek insanlarımızın geleceğini daha mutlu ve daha umutlu bir noktaya taşımak demektir. Unutmayalım inanlar akılları ve ruhları olan canlılardır. Dünyada 3 tür canlı türü vardır. Birisi dediğim gibi akıl ve ruhu olan insan, ötekiler hayvan, 3.sü bitki. Bu 3 canlı dünyanın sahibidir. Yalnız insanlarımız değil hayvanlarımızı ve bitkilerimizi de koruyarak onları da birbirine ihtiyaç duyduklarını, beraber olmadıkları zaman mutlu olamayacaklarını biliniyorsa dünyadaki bu doğal dengeyi kendi hudutları içerisinde koruyarak bilime sanata ve kültüre katkılı bu açıdan da bakmanız gerektiğini düşünüyorum. Bir toplumun çağdaş olabilmesi için, uygar olabilmesi için mutlaka bilgiye ihtiyacı vardır. Eğitime ihtiyacı vardır. Eğitimi ve bilgisi yeterli olmayan hiçbir şey ileriye yönelik yenlikleri ortaya koyma şansına sahip olamaz” diye konuştu.