GÜRKAN, SINIRDAKİ SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ
"Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Habertürk ekranlarına telefonla bağlanarak, Yunanistan sınırına dayanan mültecilerle ilgili son durumu değerlendirdi. Sunucu Afşin Yurdakul’un sorularını yanıtlayan Gürkan, “Avrupa, AB’nin Mültecilerle ilgili uluslararası anlaşmaları ve hakları da göz ederek bu soruna acilen çözüm geliştirmesi gerekiyor” dedi.
Başkan Gürkan, Habertürk ekranlarına telefonla bağlanarak, Avrupa’ya geçebilmek için Yunanistan sınırına dayanan mülteciler ile ilgili son durumu anlattı. Sunucu Afşin Yurdakul’un sorularını yanıtlayan Gürkan, ani ve yüksek orandaki mülteci göçüyle Edirne’nin de olumsuz etkilendiğini söyledi.
İlk günlerdeki panik döneminin sona erdiğini ve kentte tam bir koordinasyon söz konusu olduğunu ifade eden Gürkan, “Edirne Valiliği’nin koordinasyonunda şehirdeki tüm kurumlar; Belediye, AFAD, Göç İdaresi, Ticaret Odası aklınıza gelen bütün resmi ve özel kurumlar büyük bir koordinasyon içerisinde bu işi başarılı bir şekilde yürütüyor. Tabi kontrol edemediğiniz bir şeyi yönetmeniz de mümkün değil. Bu yüzden her birimin birinci derece veya ikinci derece yetkilileri 24 saat esasıyla özellikle Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki göçmenlerle ilgili çalışmalarını yürütüyorlar. Sürekli bir koordinasyon var, sürekli bir iletişim var aramızda. Ve herkes kendi kurumunun yeteneklerini ortaya koyarak bu sahada işleri kolaylaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Mülteciler açısından hava şartlarının biraz zorlayıcı olduğunu belirten Gürkan, “Havalar birkaç gündür iyileşti. Soğuk çok etkiliyordu. Özellikle bebekler ve çocuklar noktasında toplumun da çok aşırı hassasiyeti vardı. Yardım derneklerinin, STK’ların ve vatandaşların bu konudaki hassasiyetleri doğruyu söylemek gerekirse hepimizin işini kolaylaştırdı. Bir yardım trafiği var. Gelen bütün yardımlar AFAD koordinasyonuyla dağıtılıyor” ifadelerine yer verdi.
Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’la sınır hattı olan Meriç Nehri’nin, Ege Denizi’ne kadar yaklaşık 200 kilometrelik bir sınır hattı oluşturduğunu ifade eden Gürkan, “Enez İlçesi, arada İpsala, Meriç, Uzunköprü İlçesi ve sonunda da Edirne var. Mülteciler 200 kilometrelik bir sınır hattına dayanmış durumda. Sayın Bakan Süleyman Soylu geçen hafta bir açıklama yapmıştı. O rakamlar doğru rakamlar şuanda 140 binin üzerinde göçmen sınırı geçti. Sınırlardaki karakollardan alınan verilerle sabit. Tabi geri itilenler var, Yunan askerleri tarafından. Yunanistan’ın çok aşırı bir şekilde son kullanma tarihi geçmiş gaz kullanması var. Sabah arkadaşlarım bana gösterdiler, neredeyse kocaman bir kutu dolusu boş kullanılmış gaz fişeği düşmüş bizim tarafa. Zaman zaman plastik mermi, zaman zaman da gerçek mermi kullanılıyor. Bu güne kadar 3 göçmen yaşamını yitirdi. 150-160 göçmen hastanelerde tedavi gördü, bazıları da tedavi görmeye devam ediyor. Bir tarafıyla da bir dram yaşanıyor. Pazarkule’de 5-6 bin civarında göçmen bekleyişini sürdürüyor. Yunan tarafının kapıları açmasını bekliyorlar. Sadece Suriyeler değil hatta Suriyeliler biraz azını oluşturuyor; daha çok Afganlılar, İranlılar, Pakistanlılar gibi çeşitli milletlerden insanlar var. Göçmenler zaman zaman bulundukları alanlardaki ekili alanlara, seralara zararlar veriyor. Bunlar anlık tepkiler oluşturuyor vatandaşta ama genelde Trakya insanı bu zor durumdaki insanlara karşı olabildiğince anlayışlı, şefkatli davranıyor, yumuşak davranıyor. Bunu nereden anlıyoruz. Çok sayıda yardımda geliyor. Kuşkusuz bu süreç ne kadar gidecek onu kestiremiyoruz ama şunu çok net ifade etmeliyim ki Avrupa, AB’nin Mültecilerle ilgili uluslararası anlaşmaları ve hakları da göz ederek bu soruna acilen bir çözüm geliştirmesi gerekiyor” dedi.
Gürkan, köylerde camilerin ve ortak alanlarında göçmenlere açıldığını ve bu konuda köylülerin ellerinden gelen yardımı da yaptığını söyledi