EDİRNE’DE 24 SAAT KESİNTİSİZ DEPREM TATBİKATI

20.10.2024
"

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ve Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu’nun (AKDF) iş birliğiyle düzenlenen büyük deprem tatbikatına katıldı. Yaklaşık 24 saat süren tatbikatta, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen ekipler, gerçeğe en yakın afet senaryolarını canlandırarak koordinasyon ve müdahale süreçlerini test etti.

Tatbikat, Edirne Belediyesi ve EDAK arasında imzalanan  ‘Olası Doğal Afetlere Karşı Ortak Tatbikat, Seminer Eğitim ve Sosyal Etkinliklerin Yürütülmesine Dair İşbirliği Protokolü çerçevesinde gerçekleştirildi. Tatbikata Edirne EDAK, Balıkesir GÖNDAK, Yalova K-77, Keşan KEDAK, Lüleburgaz LÜDAK, MEB AKUB (Milli Eğitim Arama Kurtarma Birliği) ve SETUR ekipleri yer aldı. Tatbikata ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi ve Çorlu Belediyesi ekipleri de gözlemci olarak katıldı. 150’den fazla arama kurtarma personelinin görev aldığı bu büyük çaplı tatbikatta, olası bir deprem ve afet anında nasıl organize olunacağı, enkaz kurtarma, ilk yardım ve acil müdahale gibi kritik süreçler test edildi.

 

AFAD ekipleri de tatbikat sürecini yakından takip ederek, çalışmalara katkı sağladı.

 

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın gün içerisinde tatbikat alanına sabah ve akşam saatlerinde giderek ekiplerin hem gündüz, hem de gece çalışmalarını yakından takip etti, ekip liderlerinden bilgi aldı. Başkan Gencan Akın, Belediye ve Edirne Arama Kurtarma Birliği arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında düzenlenen tatbikatın ekiplerin koordinasyonun sağlanması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Beklenen İstanbul depreminde stratejik konumu itibarıyla Edirne’nin en önemli toplanma merkezlerinden biri olacağını belirten Başkan Gencan Akın, “Şehrimizde meydana gelebilecek gerek deprem ya da afetlerle ilgili gerekse Edirne’nin stratejik konumuyla ilgili İstanbul’da yaşanabilecek olan depremin getireceği sorumluluğun farkındayız. Mevcut ulusal planlarda insanların deprem bölgesinden tahliyesinde Edirne en önemli toplanma merkezlerinden biri. Bu kapsamda mevcut alanlarımız bulunuyor. Bunun dışında da depreme ve afete hazırlıklı olmak gerekiyor. Bu kapsamda şehrimizde faaliyet gösteren EDAK ile işbirliği protokolü yaptık. Afetlere karşı hazırlıklı olmak bir ekip işidir. EDAK ile belirlediğimiz alanlarda bu tür tatbikatlara destek vereceğiz. Edirne Belediyesi olarak amacımız bu konuda bir üs kurmak ve her türlü hazırlık tatbikatlarını burada yapılmasına öncülük etmek. Yoğun yağış sonrası sel meydana gelebileceği bugünkü teknolojik hava raporları ile önceden tahmin edilebilir ama depremin ne zaman nerede olacağı belli değil. Bu nedenle her zaman bu duruma hem insan kapasitesi, hem de ekipman kapasitesi ile hazırlıklı olmamız gerekiyor. Birlikte daha güvenli bir gelecek inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.