AFET HAZIRLIK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

17.10.2024
"

Edirne Belediyesi ile Edirne Arama ve Kurtarma Derneği (EDAK) arasında, Olası Doğal Afetlere Karşılık; Ortak Tatbikat, Seminer Eğitim ve Sosyal Etkinliklerin Yürütülmesine Dair İşbirliği ve Ortak Hizmet Projesi Protokolü imzalandı.  Gerçekleşen imza töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın “Her zaman söylüyoruz bir ön hazırlık olmalı ki, hiç zaman kaybetmeden acil bir şekilde müdahale gerçekleştirebilelim. Biz Edirne Belediyesi olarak bu anlamdaki sorumluluğumuzun farkındayız.” dedi

Olası doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla ortak tatbikatlar, eğitim seminerleri ve sosyal etkinlikler düzenlenmesini içeren iş birliği protokolü; Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda imzalandı. İki kurum arasında afetlere karşı dayanıklılığı artırmayı hedefleyen bir işbirliği süreci başlatıldı.

Protokol İmza Töreni’nde konuşan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, EDAK’ın yürütmüş olduğu faaliyetleri yakından takip ettiğini ve bu protokol sayesinde böylesine kıymetli çalışmaların paydaşı olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Deprem bölgesinde canla başla çalışan tüm EDAK gönüllülerine teşekkür eden Başkan Gencan Akın, TBB toplantısı için gittiği Adıyaman’daki gözlemlerinden bahsederek depremzede vatandaşların çok zor şartlar altında yaşadıkları, onların yaralarını bir nebze olsa sarmaya çalıştıklarını belirterek “Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi olarak da deprem bölgesine dokunmaya, onlara araç gereç olmak üzere hem maddi hem manevi olarak yardım etmeye devam ediyoruz. Ben Adıyaman'da Edirne'ye yönelik çok büyük bir sevgi seliyle karşılaştım. Çocuklarımız dedi ki ‘Burada size bir park yapabilir misiniz?’ Biz de onlara dokunduk. Buradan ekibimiz gitti, parklarını yaptık. Orada bazı şeylere şahit olunca sizlerle yapacağımız bu işbirliğinin ne kadar kıymetli olduğunu da anladık.” dedi.

Bu iş birliğinin hem Edirne için hem de olası İstanbul depremine hazırlık için oldukça önemli olduğunu ifade eden Başkan Gencan Akın,  “Edirne Merkez bir deprem bölgesi olmayabilir. Ama Saros yanı başımızda bir deprem bölgesi. Her zaman söylüyoruz bir ön hazırlık olmalı ki hiç zaman kaybetmeden acil bir şekilde müdahale gerçekleştirebilelim. Biz Edirne Belediyesi olarak bu anlamdaki sorumluluğumuzun farkındayız. Aynı zamanda AFAD’la da ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bütün kurumlarla iş birliği halindeyiz.” dedi.

Gerçekleştirilecek Avrupa Birliği projesiyle Edirne’nin örnek şehir vizyonu kazanacağını da belirten Gencan Akın, Edirne’nin doğal afetlere karşı korunması ve halkın bu tür olaylara daha bilinçli şekilde hazırlanması için atılan bu adımın önemine dikkat çekti.

Edirne Arama ve Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ilgaz Çakıcı da törende yaptığı konuşmada, “Seçim öncesi ziyaretlerinizde verdiğiniz sözleri fazlasıyla yerine getiriyorsunuz. Biz 25 yıldır Edirne’de var olmuş ve ülke genelinde depremde, selde insan kurtarmış ve vatandaşımıza yardım eli uzatmış bir derneğiz. Bundan sonraki uzatacağımız yardım elinde Edirne Belediyesi’nin de parmağının olması benim için gurur verici. Bu iş birliği belediyemize de derneğimize de hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullanarak Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’a teşekkür ederek baret hediye etti.

Protokol, afet tatbikatlarının düzenli olarak yapılması, halka yönelik bilinçlendirme eğitimlerinin verilmesi ve her iki kurumun katılımıyla çeşitli sosyal etkinliklerin organize edilmesini kapsıyor. Bu kapsamda, eğitim programlarıyla gönüllülerin ve belediye personelinin afet yönetimi konusunda yetkinliklerinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, protokol süresince afet anında hızlı müdahale için gerekli altyapının oluşturulması ve ekipman temininde işbirliği yapılacak.

İmza törenine, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Afet İşleri Müdürü Ender Özden, EDAK gönüllüleri, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ve yerel basın mensupları katıldı. Protokolün süresi 5 yıl olup, bu süre boyunca taraflar arasında güçlü bir iş birliği sürdürülecek. Protokol çerçevesinde düzenlenecek etkinlikler ve eğitim programları ile Edirne halkı, doğal afetler konusunda bilinçlendirilirken, afet anında hızlı ve etkili müdahale kapasitesinin artırılması sağlanacak.