Edirne Kavala Kurabiyesi
Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne’nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir. Yunanistan topraklarındaki Kavala şehrinin adıyla anılması, buradan tescillenmesi tuhaf görünse de, Kavala şehrinin geçtiğimiz yüzyıla kadar Osmanlı coğrafyasının bir parçası olması durumu anlaşılır kılmaktadır.Osmanlı’da saray mutfağının bir öğesi olarak Türk ustalarca bu lezzetin hazırlandığını biliyoruz.
Mübadelelerle yer değiştiren halklar yaşadıkları yerlerin kültür öğelerini de beraberlerinde yeni coğrafyalara taşımış hatta daha fazla sahipleniş göstermişlerdir. Edirne bademli kurabiyesinin Kavala kurabiyesine dönüşmesinin hikayesi de böyledir. Gelgelelim Yunanistan’dan günübirlik turlarla gelen Yunan turistlerce Edirne’den ülkelerine en fazla götürlen ürün olması, Kavala’da üretilenlerden bile fazla rağbet görmesi hoş bir ayrıntıdır.
Edirne ve civarında yetiştirilen bademler yöre mutfağındaki pekçok tarifte kullanılmaktadır. Bu kurabiyede de başrolü yörenin meşhur bademleri üstlenir. Edirne bademli kurabiyesi 2 ayrı formda hediyelik olarak satışa sunulmaktadır. Yunanistan Kavala’da tescillenmiş hali ay şekli ile satışa sunulanlardır. Ülkemizde ay şeklinde üretimlere, lokmalık küp şeklinde olanlar eşlik eder.
Edirne’nin her köşesindeki hediyelik ürüler satan arastalarda, çarşılarda, bu kurabiyeyi üreten firmaların şubelerinde kolayca bulabileceğiniz, oldukça şöhretli bir yöre mutfağı lezzetidir.