“EDİRNE KIRMIZISI”NIN ELDE EDİLDİĞİ KÖK BOYA BİTKİSİNİN HASADI YAPILDI

09.10.2024
"

Osmanlı döneminde casusluk olaylarına konu olduğu için 'efsane renk' olarak anılan Edirne kırmızısı (Rouged'Adrinople) renginin elde edildiği kök bitkisinin hasadı yapıldı. Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, dünya çapında üne sahip olan Edirne kırmızısının Edirne’nin marka değeri için çok önemli olduğunu söyledi.

Edirne Belediyesi, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen “Edirne Kırmızısı Hasat Günü” etkinlikleri kapsamında Edirne kırmızısına renk veren kök bitkisinin hasadı gerçekleştirildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Karaağaç Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne kırmızısı renginin dünya çapında bir üne sahip olduğuna dikkat çekti.

Edirne kırmızısının, kentin marka değeri için çok önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Gencan Akın, bu konuda atılacak tüm adımların en büyük destekçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Edirne kırmızının tekrar hayat bulması ve kentin marka değerine kazandırılması konusunda çok büyük bir mesafe sarf edildiğini ifade eden Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın,  “Edirne Belediyesi olarak, bunun bir paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

TARIM KENTİ EDİRNEYE YAKIŞAN ADIM!

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne’nin bir tarım kenti olduğunu belirterek, kentteki tarım çalışmalarına destek vermek için ellerinden gelen çabayı göstermeye devam edecekleri söyledi.

Başkan Gencan Akın, bir süre önce Belediye Meclis kararı ile kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü hatırlatarak, “Bildiğiniz gibi önce Tarımsal Hizmetler  Müdürlüğü’müzü kurduk. Müdürlüğümüzü çok kıymetli Müdürümüz ve ekip arkadaşlarımızla güçlendirdik. Daha sonra da Tarım Komisyonu’muzu kurduk.  Üreticilerimize destek vermek adına hem komisyonumuz hem müdürlüğümüzle etkin bir şekilde çalışma gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Edirne Kırmızısı Kök Boya Hasadı Etkinliği,  İl Kültür Turizm Müdürlüğü Roman Müzik Topluluğu gösterileri ile devam etti. İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nden Benan Bayram ve Trakya Üniversitesi Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Nilgün Becenen tarafından “Edirne Kırmızısı” kökboyama etkinliği gerçekleştirildi.

Kumaş boyama etkinliğinin ardından, enstitü bahçesinde yetiştirilen Edirne kırmızısına rengini veren Rubia Tinctorum bitkisinin hasadı yapıldı.