Atatürk Odası
Edirne Belediyesi Atatürk Odası, 1900 yılında dönemin Belediye Başkanı Dilaver Bey tarafından yaptırılan tarihi Edirne Belediye Binası’nın üst katında yer almaktadır.
Atatürk Edirne’yi ziyaret ettiği ve kentte kaldığı sürece çalışmalarını belediyenin üst katında, asma merdivenlerle çıkılan ve eskiden Belediye Meclis Salonu olarak kullanılan salonda sürdürmüştür.
Günümüzde belediye başkanı makam odası olarak kullanılan salona sağdan ve soldan olmak üzere ahşap camekanlı iki kapıdan girilmekteydi. Ortada bir masa bulunmaktaydı. Gazi, konuklarını ve yakınlarını bu salonda kabul etmiştir. Atatürk’ün bir kültür forumu niteliğinde olan sofrası, bu salon ve bu masa etrafında kurulmuştur. Ata’nın Edirne’nin çeşitli sorunları hakkında edindiği izlenimlerinin kritiği ve tartışması bu salonda yapılan toplantılarda dile getirilmiştir.
Gazi Mustafa Kemal 21 Aralık 1930 tarihinde Cumhurbaşkanı unvanı ile Edirne’ye ziyarete geldiğinde de bu odada kalmıştır.
Menemen irtica olayı, Gazi’nin Edirne bu gezisi sırasında olmuştur. Bu olayın önlemleri, gereken işlemleri bu salonda kararlaştırılmıştır. Dr. İbrahim Sakaoğlu’nun dönemin Belediye Başkanı Ekrem Demiray’dan dinlediği anısına göre Atatürk İç İşleri Bakanı Şükrü Kaya’ya “Menemen’i haritadan siliniz” emrini bu salonda vermiştir.
Bu kadar önemli kararların alındığı salonun hemen yanında Ata’nın kaldığı oda bulunmaktadır. Bu oda “ATATÜRK ODASI” olarak adlandırılır.
1978 yılına kadar bu oda Belediyenin konuk odası olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün Edirne’ye Cumhurbaşkanı olarak gelişinin 48'nci yıldönümünde, Belediye Başkan Güngör Mazlum’un döneminde Latif Bağman ve Oral Onur’dan oluşturulan kurulca yapılan inceleme ve araştırma sonucunda, Ata’nın dört gece yattığı bu oda 1930 yılındaki durumuna getirilmesi kararlaştırılmıştır.
O günleri yaşamış ve bu odanın hazırlanmasında bulunmuş, kişilerle görüşülmüş yatak, karyola, gardırop, masa ve koltukların yerleşim biçimleri saptanmıştır. Belediyenin çeşitli dairelerinde bulunan o günler kullanılmış eşyalar bulunmuş ve odaya yerleştirilmiştir. O günün perdeleri çok eskidiğinden yenilenmiştir. Yatak, yorgan ve battaniyelerin Edirne eşrafından alındığı ve yatağın üzerinde kahverengi ve beyazlı bir Siirt battaniyesi olduğu, eski Belediye Başkanlarımızdan Şerif Bilgen’in eşi ve 1961 kurucu meclis Edirne üyesi Süleyman Bilgen’in annesi Fahrünnisa Bilgen’den öğrenilmiştir. Gerek bu battaniye, gerekse Atatürk’ün kullandığı yazı takımı şehrimizde Atlığ ailesinde bulunduğu anlaşılmış ve yıldönümü törenlerinde bu aileden alınarak ATATÜRK ODASI’na konulmaktadır. Belediye Başkanı Güngör Mazlum tarafından Atatürk Odası 'ATATÜRK MÜZESİ' durumuna getirilmiştir. Açılışı Vali Bekir Öztürk tarafından 21 Aralık 1978 tarihinde yapılmıştır.
Yukarıda konusu geçen battaniye Nurten Atlığ (Tükelman)’ın bağışıyla Edirne Belediye Başkanlığı demirbaşına kaydedilmiştir. Gardırobun yanında da camlı bir başka vitrinde üç gözünde süt takımı, komposto, çay takımı ve iki vazo ile porselen eşyalar, en alt gözde ise deri kaplı kadife çanta içinde gümüş yemek servis takımı vardır. Karyolanın başı ucundaki duvarda 1.40 x 2.30 m. boyutunda sarı yıldız çerçeveli ressam Hasan Rıza Beyin 1903 de yaptığı yağlı boya anne, çocuk ve kuzular bahar tablosu asılı. Atatürk’ün bu tabloyu çok anlamlı bulduğu ve çok sevdiği söylenir.